Nieuws

Onbekende illegale stoffen in voedingssupplementen opgespoord in wetenschappelijke literatuur dankzij kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd op
14 september 2021

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Net als bij andere voedingsmiddelen worden ook deze producten gecontroleerd op de aanwezigheid van onbekende verboden stoffen. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is onlangs dankzij het toepassen van kunstmatige intelligentie in wetenschappelijke literatuur en andere media ook onbekende illegale stoffen op het spoor gekomen.

Sommige types voedingssupplementen bevatten regelmatig illegale stoffen

De controle van voedingssupplementen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is noodzakelijk, want uit onderzoek van de NVWA en WFSR blijkt dat er met name in libido-verhogende producten en afslankpreparaten/ fatburners zeer regelmatig niet toegestane stoffen worden gevonden. Deze controle is op basis van een bestaande lijst van stoffen die illegaal zijn. Maar wat als je ook stoffen wilt vinden die (nog) niet op de lijst staan? Hoe ga je dan te werk?

Kunstmatige intelligentie

Op basis van kunstmatige intelligentie ging Wageningen Food Safety Research aan de slag om nieuwe illegale stimulerende stoffen te identificeren die niet op de lijst staan, maar wel in wetenschappelijke literatuur of andere media worden genoemd. De onderzoekers ontwikkelden een algoritme die de samenhang tussen woorden in een tekst onderzoekt. Dit algoritme werd geleerd op zoek te gaan naar woorden met eenzelfde soort betekenis of die in eenzelfde context gebruikt worden als het woord ‘stimulant’. Uiteindelijk werden daar alleen de chemische stoffen uit gefilterd en die werden vergeleken met de bestaande lijst van bekende illegale stoffen. Uiteindelijk bleven er 20 onbekende illegale stimulerende stoffen over die gebruikt zouden kunnen worden om voedingssupplementen te ‘verrijken’.  Deze stoffen zijn toegevoegd aan de database die gebruikt wordt in de controle van voedingssupplementen. 

Aanpak ook nuttig voor andere stoffen

Deze succesvolle aanpak op basis van kunstmatige intelligentie kan ook nuttig zijn voor het opsporen van andersoortige stoffen of risico’s die van invloed zijn op de voedselveiligheid. Denk hierbij aan voedingsadditieven of verschillende vormen van voedselfraude.