Scan de Vingerafdruk van Voedsel

Wageningen Food Safety Research doet momenteel onderzoek naar verschillende draagbare apparatuur die de samenstelling van producten binnen enkele seconden kan meten. Zelfs door verpakkingen heen.

Deze kleine apparaatjes kunnen binnen enkele seconden de samenstelling van producten meten en zo informatie geven over bijvoorbeeld versheid of vervuiling.

Infrarood licht

De techniek achter deze scanapparaatjes is al oud: al in de jaren vijftig werd deze voor het eerst toegepast. Infrarood is vooral bekend van de standaard televisieafstandsbediening en scanapparaten in de supermarkt. Het meten van de samenstelling is daardoor te vergelijken met het scannen van de boodschappen. Het apparaat schijnt het infrarood licht op het product en vangt net zoals bij een barcode het infrarood licht wat reflecteert op het product op. Dit zogenaamde infraroodspectrum vormt de unieke vingerafdruk van het product.

Meten met je tablet

Wanneer het spectrum van het product gemeten is wordt de informatie verwerkt door ingewikkelde algoritmes welke zijn geprogrammeerd in de software van de scanapparaatjes. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van dezelfde soort algoritmes waar ook google gebruik van maakt. Deze rekenalgoritmen en software zijn erg belastend voor de computer hardware, maar door de progressie in de huidige technologie is het nu mogelijk om deze software op een tablet of zelfs telefoon te laten draaien. Dit maakt dat deze apparaatjes gemakkelijk in de praktijk of in het veld toegepast zou kunnen worden.

Scan de Vingerafdruk van Voedsel