Project

Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit

Door globalisatie van voedselproductie is het vaststellen van de herkomst, kwaliteit en veiligheid van voedselgrondstoffen een grote uitdaging geworden. Dit vraagt om slimme, betaalbare oplossingen voor het meten van voedselveiligheid.

In 2018 is het PPS AF17038, Snelle on-site methoden voor voedselveiligheid en authenticiteit van start gegaan. Deze PPS is een bundeling van vier PPS-en, waarbij elke PPS een specifieke VV uitdaging adresseert. De ambitie van AF17038 is om gedurende de eerste twee jaar na de start nieuwe projecten onder te brengen. AF18094 is een bundel van twee nieuwe consortia die naadloos passen bij het doel en werkwijze van AF17038. De twee nieuwe consortia zijn:

  • Mycotoxines in brouwerijgrondstoffen. Binnen dit project wordt een snelle on-site differentiële test (Lateral Flow Device, LFD) ontwikkeld die het onderscheid kan maken tussen deoxynivalenol (DON) en de plant geconjugeerde variant deoxynivalenol-3-glucose (D3G). Deze test zal worden geïntroduceerd op de werkvloer van kleine ambachtelijke (craft) brouwerijen.
  • Identificeren van ongewenste eigenschappen in nieuwe plantvariëteiten. In dit WP zullen state-of-the-art sequencing strategieën en technologieën worden gecombineerd met nieuw te ontwikkelen data-analyse-processen tot nieuwe protocollen voor snelle screening van onbekend plantmateriaal, met een focus op componenten die relevant zijn voor de voedsel- en diervoederveiligheid.

Publicaties