Nieuws

De Marke start met beregenen om grasgroei vast te houden

Gepubliceerd op
6 mei 2019

Op het proefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld) draait de regeninstallatie al vanaf half april. Zwier van der Vegte, bedrijfsleider, kan zich niet herinneren dat ze ooit zo vroeg zijn gestart met beregen. Hij vertelt hierover in zijn vlog, die hij als deelnemer aan het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw maandelijks maakt. “Het is hier zo droog dat we wel moeten beregenen om weer grasgroei te krijgen’’, zegt van der Vegte.

Vlot starten met beregen

Het grasland is bemest, de temperatuur is goed, alleen is er onvoldoende vocht aanwezig, terwijl vocht juist in het voorjaar effectief is om de grasgroei te behouden. Ook het effect van beregenen is groter in dit tijdstip van het jaar. In de zomer is het vaak warm en droog en is het effect minder. "Start dus vlot met beregenen, zodat je voldoende gras houdt om de koeien te laten weiden en de grasproductie op peil houdt’’, merkt Van der Vegte op.

Naast dit droge voorjaar heeft De Marke ook nog te maken met de nasleep van de extreme droogte in 2018. Een aantal percelen heeft veel geleden van de droogte in het afgelopen jaar. "Deze percelen kampen met een hoge onkruiddruk, ondanks dat ze zijn bespoten met een gewasbeschermingsmiddel in het najaar’’, zegt Van der Vegte.

Beregenen meer perceelspecifiek plannen

Een van doelen binnen project NPPL is voor De Marke is het nuttig inzetten van water. "Welke percelen op welk moment. We wilden eigenlijk een planning maken, maar we worden eigenlijk door de werkelijkheid ingehaald. Ook zonder planning was het duidelijk dat we aan gang moesten", voegt hij er aan toe. Ze beregenen nu op De Marke meer vanuit het praktische oogpunt dan vanuit waar op dat moment het meeste water nodig is. Toch wil Van der Vegte de komende tijd aan de gang met het maken een goede planning. Hier wil hij gebruik maken van nieuwe technieken op basis van satellietbeelden.

Beregenen in beeld

Bekijk hieronder het filmpje van Zwier van de Vegte vanuit het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) over vroeg beginnen met beregenen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan