Nieuws

Op zoek naar een nieuwe aanpak voor het bewaren van kippenvoortplantingsmateriaal

Gepubliceerd op
22 september 2023

Wat is de beste manier om kippensperma in te vriezen zonder de vruchtbaarheid te verminderen? In het nieuwe project CRYOCHICK worden alternatieve methoden getest.

Het cryopreserveren van voortplantingsmateriaal van kippen is moeilijk, omdat kippensperma erg gevoelig is voor invriezen, wat resulteert in een lage vruchtbaarheid na ontdooien. Bovendien wordt glycerol gebruikt als cryoprotectant om het voortplantingsmateriaal van kippen tijdens het invriezen te bewaren, maar het kan ook een ontregelende werking hebben, wat betekent dat het de vruchtbaarheid van het sperma of het voortplantingsmateriaal kan beïnvloeden. Ten derde is het momenteel niet mogelijk om kippeneieren en embryo's in te vriezen.

De groei van ijskristallen voorkomen

Een nieuw project onder de naam CRYOCHICK, geleid door Dr. Berenice Bernal-Juárez, heeft als doel de conservering van kippensperma en -voortplantingsmateriaal te verbeteren. De onderzoekers zijn van plan om dit te bereiken door de vorming van ijs in een vroeg stadium op te wekken en eiwitten te gebruiken om de groei van ijskristallen te voorkomen.

CRYOCHICK werkt samen met het National Center for Biodiversity and Gene Preservation in Hongarije, het Roslin Institute, Cobb Europe en de Technische Universiteit Eindhoven.

CRYO2023

Tijdens de CRYO2023-conferentie in Minneapolis presenteerde CRYOCHICK resultaten die aantoonden dat kippensperma kan worden bewaard bij -10°C (wanneer er nog geen ijsvorming is) zonder ernstige schade aan de levensvatbaarheid, motiliteit en DNA-integriteit. De volgende fase van het onderzoek richt zich op het bestuderen van de effecten van vroege ijsvorming en de eiwitten die de vorming van ijskristallen voorkomen.