Nieuws
Precisielandbouw in de schijnwerpers op De Marke
Elles te Winkel is projectleider bij Agro-Innovatiecentrum De Marke. Ze houdt zich vooral bezig met allerlei projecten rondom precisielandbouw. Bij precisielandbouw krijgen planten of dieren, met behulp van technologie en data, heel nauwkeurig de behandeling die ze nodig hebben. Zo kun je gericht werken en je tijd beter inzetten. Ze vertelt over haar werkzaamheden bij Agro-innovatiecentrum De Marke.
Vanuit de Regiodeal zijn we bijvoorbeeld bezig met een plan voor chemievrije ruwvoerteelt. Hiervoor leggen we drie proefveldjes aan, één met de ‘gewone’ werkgang, één volledig chemievrij, waarbij we gaan eggen en schoffelen met cameragestuurde schoffels én één met de Ecorobotix Spotsprayer. Deze spotsprayer kijkt met camera’s waar het onkruid staat en spuit alleen daar een geringe hoeveelheid onkruidverdelger. Onze vooronderstelling is dat maisplant best een klap krijgt van onkruidverdelger en door cameragestuurde schoffels en de spotsprayer te gebruiken, blijft de maisplant ongedeerd. Ook kijken we binnen de Regiodeal naar teeltondersteunende software, hoe zit het bijvoorbeeld met de schatting van opbrengsten vanuit satellietbeelden en de daadwerkelijke opbrengst? Hier hopen we aan het einde van dit teeltseizoen allemaal antwoorden op te hebben!
Autonome trekker
Eind juli is er weer een autonome trekker op visite bij De Marke. Een autonome trekker is een trekker die zonder bestuurder zijn werk kan doen. Deze gaan we inzetten voor het grondwerk na de oogst van de zomergerst. Wil je deze komen bewonderen? Hou de volgende nieuwsbrief in de gaten.
Zieke koeien voorspeller
Ook doen we vanuit De Marke mee met de Dutch Dairy Challenge: een wedstrijd voor boeren met een innovatief idee. Samen met Pieter Hoenderken van Impact Smart Solutions (IT-bedrijf) hebben we een model gemaakt dat kan voorspellen wanneer koeien ziek worden. Dit doen we door verschillende soorten data met elkaar te combineren en kunstmatige intelligentie er op los te laten. Het model is nu nog gebouwd op bestaande data, maar de potentie liegt er niet om! We hopen natuurlijk te winnen om dit verder uit te kunnen gaan werken.
Volledige databank
Naast deze leuke praktische proeven is er ook aandacht voor de computer. Zo verzamelen we bijvoorbeeld veel data op De Marke, maar hebben we nu een volledig beeld van het bedrijf? We zijn een officiële locatie voor het Europese AgrifoodTEF-programma en het agrifoodprogramma vanuit van het groeifonds NextGen HighTech, wat voor beide inhoudt dat hier van alles getest en gevalideerd kan worden door allerlei bedrijven en instellingen. Dan moet de databank wel volledig zijn! Ik heb veel overleg met onderzoekers, IT-ers en het bedrijfsleven om het allemaal concreet te krijgen. Dat is soms nog best een uitdaging, maar langzamerhand begint alles vorm te krijgen.
Digitale tweeling
Als laatste is De Marke ook nog testbedrijf voor het Wageningse onderzoek Digital Future Farm, wat inhoudt dat we een digitale tweeling maken van ons melkveebedrijf om zo de stikstofstromen in beeld te krijgen. Het model wordt gevoed met onze realtime data. Door parameters aan te passen kun je eenvoudig zien wat een verandering in management doet met de stikstofstromen. Zo heb je gelijk inzicht, in plaats van achteraf! Dit jaar is het doel om De Marke in beeld te krijgen, daarna gaan we de stap maken naar commerciële melkveebedrijven.’
Genoeg te doen dus! Heb je nog ideeën of vragen, laat het Elles vooral weten!