Expeditie Arctische zeevogels

Expeditie Arctische zeevogels 2016

9 juni - 15 juli 2016

In juni en juli 2016 gaat onderzoeker Rob van Bemmelen op expeditie voor zijn PhD-project over migratie van drie Arctische zeevogels: Kleine Jager (Stercorarius parasiticus), Kleinste Jager (Stercorarius longicaudus) en Grauwe Franjepoot (Phalaropus lobatus). Hij maakt deel uit van een groep onderzoekers die 5 weken lang deze vogels gaan monitoren en zal in een blog hun avonturen en eerste resultaten delen:

Vogels met dataloggers

Voorgaande jaren is een aantal vogels voorzien van kleine dataloggers. Deze vogels gaan de onderzoekers proberen terug te vangen. Na het downloaden van de data kunnen de trekroutes van deze individuen bepaald worden. Data van voorgaande jaren lieten spectaculaire tochten zien, tot aan Zuid-Argentinië en Zuid-Afrika.

Veldwerk in Scandinavië

In Slettnes, Noorwegen, zullen Ingrid Tulp, Hans Schekkerman, Maria van Leeuwe en Morrison Pot zich richten op Kleine Jagers en Grauwe Franjepoten. In Ammarnäs, Zweeds Lapland, richten Michiel Elderenbosch, Christian Brinkman, Bram Ubels en Rob van Bemmelen hun pijlen op Kleinste Jagers en Grauwe Franjepoten. Eerder vertrok Jasper Koster al naar Erkuta, op het Yamal schiereiland in Siberië, om daar Grauwe Franjepoten te vangen.

Een paartje Kleine Jagers bij de vuurtoren van Slettnes. Het rechter individu heeft een geolocator aan de rechterpoot. (© Rob van Bemmelen)
Een paartje Kleine Jagers bij de vuurtoren van Slettnes. Het rechter individu heeft een geolocator aan de rechterpoot. (© Rob van Bemmelen)