Schelpdiersurvey Waddenzee

Jaarlijks voeren de onderzoekers van Wageningen Marine Research een schelpdiersurvey uit op de Waddenzee.

» ScheepsBlog: Schelpdiersurvey Waddenzee 

Het doel van de surveys is het maken van een bestandsschatting van de mosselen, kokkels en oesters op de droogvallende platen van de Waddenzee zodat men weet hoeveel eten er is voor de vogels en hoeveel er opgevist mag worden.

De survey bestaat uit twee delen. Het ene deel is het bemonsteren van punten door de gehele Waddenzee, waarbij we alle schelpdieren tellen en wegen om zo de biomassa te bepalen. De monsters nemen we op drie manieren: vanaf het onderzoeksschip, vanuit een klein bootje en lopend. Dit wordt in de blogs verder beschreven.

Het tweede deel bestaat uit de inventarisatie van litorale mossel- en oesterbankenbanken: de banken die met laag water droogvallen (te zien op de kaart).

Mosselbankenklein-800.jpg

Het principe is heel eenvoudig: Je loopt met een gps in de hand om een bank heen en noteert informatie over de bank, zoals de leeftijd, de bedekkingsgraad enzovoorts. De uitvoering is echter minder eenvoudig: kilometers lange tochten maken door de wind en de regen met alleen je gps om de weg te wijzen en door diepe geulen wadend. En vooral het tot je knieën wegzakken in de modder is vaak afzien. Maar ook heel mooi. De meeste onderzoekers noemen dit veldwerk dan ook vaak: “de krenten uit de pap”. Want zeg nou zelf: je kan het slechter treffen dan dit toch?

Volg dus onderzoeker Carola van Zweeden samen met haar collega’s tijdens de 9 weken durende survey waarbij ze lopend, vanaf een kotter of vanuit een klein bootje op zoek gaan naar mossels, kokkels en oesters!