Winteronderzoek op Antarctica

14 augustus - 16 oktober 2013

Deze expeditie naar de zuidpool (14 augustus - 16 oktober) draagt de naam WISKY, wat staat voor ‘WInter study on Sea ice and KeY species’. De meer zakelijke expeditienaam luidt ‘ANT-29-7’, wat staat voor de 29e maal dat de Duitse ijsbreker Polarstern in de zuidelijke oceaan aan het werk is, en de onderzoekers van IMARES aan de 7e ‘poot’ deelnemen.

De reis voerde vanaf Punta Arenas in Chili, via de zeeijsgebieden van de Weddell Zee naar Kaapstad in Zuid-Afrika.

- Blog Expeditie WISKY:

 • 15 oktober 2013
  Expeditie Antarctica: Langs de ijsrand naar huis varen
  De onderzoekers op expeditie naar Antarctica varen met onderzoekschip Polarstern langs de ijsrand naar huis.
  Lees meer
 • 29 september 2013
  Expeditie Antarctica: Hotel onderzoeksschip Polarstern
  Op onderzoeksschip Polarstern zijn niet alleen onderzoekers aanwezig die op expeditie zijn naar Antarctica, maar er is ook een groep mensen aan boord die er voor zorgt dat alles zorgeloos door kan gaan.
  Lees meer
 • 26 september 2013
  Pinguins geven onderwatershow voor ijsnet bij Antarctica
  De onderzoekers op expeditie naar Antarctica hebben een camera bevestigd aan het onderwater-ijsnet, de SUIT (Surface and Under Ice Trawl). Hierdoor is een prachtige show te zien die pinguins voor de camera gaven.
  Lees meer
 • 15 september 2013
  Vissen onder Antarctisch zeeijs
  De spil van het werk van de onderzoekers aan boord van Polarstern op expeditie naar Antarctica, is het ijsnet, de SUIT (Surface and Under Ice Trawl). Een filmpje laat zien hoe het ijsnet werkt.
  Lees meer
 • 8 september 2013
  Onderzoekers op Antarctica tellen vogels en zeezoogdieren per helicopter
  De onderzoekers die op Expeditie zijn naar Antarctica tellen vogels en zeezoogdieren vanuit helicopters die aanwezig zijn aan boord van onderzoekschip Polarstern.
  Lees meer
 • 1 september 2013
  Onderzoekers op expeditie naar Antarctica zien fantastische halo lichtschijnsels
  De onderzoekers zien tijdens de Expeditie naar Antarctica prachtige halo's met bij-zonnen. IJskristallen in de atmosfeer creëren deze fantastische lichtschijnsels die soms een zonsopgang met 3 zonnen veroorzaken!
  Lees meer
 • 25 augustus 2013
  Meten is weten op de Expeditie naar Antarctica
  De onderzoekers die op expeditie zijn naar Antarctica willen graag onder het ijs vissen, maar zover is het nog niet. In de ijsloze wateren van de Zuidelijke Oceaan worden ook al veel metingen gedaan.
  Lees meer
 • 24 augustus 2013
  Eerste test ijsnet SUIT succesvol
  Nu het weer nog goed is tijdens de WISKY expeditie naar Antarctica, wordt tijdens de dagen op zee op weg naar Zuid-Georgia de later te gebruiken apparaten getest.
  Lees meer
 • 23 augustus 2013
  Ongebruikelijke bezoekers op zee
  Hoewel het schip voor de WISKY expeditie naar Antarctica nog redelijk wat zeemijl buiten de kust lag, bracht dat toch ongebruikelijke bezoekers aan boord.
  Lees meer
 • 14 augustus 2013
  Eerst naar Zuid Georgia
  Het vaarplan van de WISKY expeditie naar Antarctica is omgegooid. In plaats van aan het eind van de expeditie varen we nu eerst pal naar het oosten richting Zuid Georgia en buigen dus oostelijker dan gepland pas af naar het zuiden, naar ons echte doel, het zeeijs van de Weddell Zee.
  Lees meer
 • 12 augustus 2013
  Winter in Antarctica
  De voorbereidingen voor de WISKY expeditie naar Antarctica zijn in volle gang aan de wal, voordat het schip zal vertrekken uit Punta Arenas.
  Lees meer