Zuidpool-expeditie zeeijs Antarctica 2014-2015

2 december 2014 - 1 februari 2015

Een flinke groep medewerkers van IMARES vaart mee aan boord van de Duitse ijsbreker ‘Polarstern’ voor onderzoek in de zeeijsgebieden van de Weddell Zee. De reis voert van Cape Town (2 dec 2014) via het Duitse Station Neumayer (kerst) door het midden van de Weddell Zee naar Punta Arenas in Chili (1 feb 2015).

- Blog expeditie Antarctica:

 • 26 januari 2015
  Blog: Walvissen voorspellen de vangst van krill onder zee-ijs
  In het laatste stuk zee-ijs vissen de onderzoekers van de Antarctica-expeditie op krill. De walvissen lieten al vermoeden dat er veel krill onder het ijs kon zitten en dit bleek inderdaad het geval.
  Lees meer
 • 20 januari 2015
  Blog: Walvissen gespot op terugweg naar het Noorden
  De onderzoekers op expeditie naar Antarctica varen terug naar het noorden, omdat er een technisch probleem aan een van de schroeven van onderzoeksschip Polarstern is. Toch is er nog ruimte voor onderzoekswerk, zoals ijsvissen en tellen van vogels, zeehonden en walvissen.
  Lees meer
 • 8 januari 2015
  Blog: Expeditieplan Antarctica gewijzigd: Polarstern gaat terug naar het dok
  De onderzoekers op expeditie naar Antarctica zijn tegen een technisch probleem aangelopen met één van de twee schroeven van onderzoeksschip Polarstern, waardoor het expeditieplan gewijzigd moet worden.
  Lees meer
 • 5 januari 2015
  Blog: Moeilijke bevoorrading expeditie Antarctica
  De onderzoekers op expeditie naar Antarctica waren op weg naar de Duitse poolbasis ‘Neumayer’ om daar de voedselvoorraden en brandstof voor het komende jaar af te leveren. Maar aan de zuidpool zijn dat soort zaken niet altijd even gemakkelijk! De te nemen hobbels bij het bereiken van Neumayer vragen om enige uitleg over de verschillende vormen en namen van ijs.
  Lees meer
 • 24 december 2014
  Blog: Witte kerst op Antarctica
  Onderzoekers van IMARES varen mee aan boord van de ijsbreker ‘Polarstern’ voor onderzoek in de zeeijsgebieden van Antactica. Onderzoeker Jan Andries van Franeker doet in een blog verslag van de eerste drie weken van de Zuidpool-expeditie
  Lees meer

Publicatie

Flores, H., Van Franeker, J.A., Van de Putte, A., Castellani, G., Schaafsma, F., Ehrlich, J., Vortkamp, M., Meijboom, A., Feij, B. & Van Dorssen, M. 2015. Sea ice ecology, pelagic food web and top predator studies. pp 102-126 in: Boebel, O. (Ed). The expedition PS89 of the Research Vessel POLARSTERN to the Weddell Sea in 2014/15. Reports on Polar Research 689.

Lees meer over de vorige expeditie: