Nieuws

Polarstern-onderzoek belangrijk in klimaatstudies

Gepubliceerd op
1 februari 2019

Het ICEFLUX-team aan boord van de expeditie PS117 van ijsbreker Polarstern heeft het te druk om blogs te schrijven. In ICEFLUX werken onderzoekers van de groep van Hauke Flores van het Alfred Wegener Institut (AWI) nauw samen met ons Nederlandse team. Wageningen Marine Research heeft vier onderzoekers aan boord, die vooral de inbreng van ons ‘onder ijs’-net (SUIT) en de surveys van vogels en zeezoogdieren voor hun rekening nemen.

ICEFLUX is een al jaren bestaande samenwerking tussen de groepen om beter begrip te krijgen van de rol die zee-ijs speelt in het in stand houden van de rijke Antarctische voedselketens. De huidige expeditie is eerst van Kaapstad naar de Duitse basis gevaren, en heeft daarna de hele Weddellzee doorkruist richting het Antarctisch Schiereiland.

Afname van zeeijs

Onderzoekers van AWI Bremerhaven hebben een bericht opgesteld over de afname in zeeijs die nu ook in de zuidelijke oceaan merkbaar wordt. Het onderzoek van de huidige expeditie levert belangrijke gegevens over de situatie in het weinige resterende zeeijs gedurende de zomer. Dat levert stukjes van de puzzel rond de vraag wat klimaatsverandering in Antarctica teweeg brengt.