Blogpost

Aankomst proeflocatie Spitsbergen 12 juni 2012

Gepubliceerd op
12 juni 2012

We zijn gisteren aangekomen op het Nederlands Arctisch station in Ny-Ålesund, Spitsbergen.

De eerste  reisdag ging via Oslo naar het nationale vliegveld in Longyearbyen op Spitsbergen. Ondanks een verdwenen stuk bagage in Oslo, die in Spitsbergen gewoon weer op de band lag, was het een rustige reis. Het laatste deel van de vlucht was indrukwekkend. Na een aaneengesloten wolkendek van honderden kilometers lang kwamen ineens de met sneeuw bedekte pieken van Spitsbergen tevoorschijn.

Spitsbergen01luchtfoto1.jpg

Gistermorgen zijn we met een 14-persoons vliegtuigje doorgereisd naar onze eindbestemming, Ny-Ålesund, een onderzoekstation in het noordwesten van Spitsbergen, op zo’n 1200 kilometer afstand van de noordpool. Het station bestaat uit oude huisjes van de tijd van de mijnwerkers en nieuwe gebouwen in allerlei kleuren (rood, geel, blauw), waarin verschillende nationaliteiten zijn gehuisd, op een steenworp afstand van de kust. Er is een haventje waarvandaan de bootjes met onderzoekers het fjord op varen en waar grote cruiseschepen met toeristen aanmeren om een rondleiding over het station te krijgen. Aan de overzijde van het fjord komen twee grote gletsjers uit in zee.

Spitsbergen16NAfromair1.jpg

Vanuit het Nederlandse Arctisch station, bestaande uit twee gele huisjes aan de noordkant van het station, kunnen we brandganzen, noordse sternen en eidereenden zich klaar zien maken voor het broedseizoen, en loopt er af en toe een grazend rendier voorbij. En gisteren zagen we ook twee baltsende roodkeelduikers. In het fjord hebben we al beloega’s (witte walvissen) en zeehonden zien zwemmen.

Spitsbergen18NAArctictern1.jpg
Gistermiddag hebben we ons eerste overleg gehad met een groep Noorse wetenschappers. Ze hebben ons een rondleiding gegeven op het laboratorium voor zeeonderzoek en we hebben de mogelijkheden verkend om onze onderzoeksprojecten met elkaar te kunnen verbinden. Er zijn genoeg perspectieven. Vandaag zijn we bezig met de voorbereiding voor de eerste dag veldwerk van morgen.
Daarover de volgende keer meer...