Blog Expeditie Spitsbergen: aan de slag met tellen en bemonsteren

Sinds het vertrek uit Longyearbyen haven gingen de onderzoekers direct aan de slag: het laboratorium is ingericht, er zijn tellingen gedaan aan zeevogels en zeezoogdieren, er is plankton bemonsterd, er zijn geluidsmeters geplaatst en aan land zijn walrussen bestudeerd.

Na woensdag 19 augustus 2015 vertrokken te zijn uit Longyearbyen haven kon het werk worden gestart. Samen met collega’s van het NIOZ hebben we het lab aan boord ingericht. Vier tafels met een nat en een droog gedeelte en scheidingswandjes (antispat) waar nodig.

Het weer was regenachtig en met een stevige bries en flinke deining voor veel mensen niet zo aangenaam. Op weg naar de Storfjorden aan de zuidoost kant van Spitsbergen kon er meteen druk worden geteld door onze zeevogel- en zeezoogdierdeskundigen (Hans, Steve, Meike, Geert, Roger en Sophie). Voor op de punt staat hun vogelbox, vanwaar ze op een internationaal gestandaardiseerde methode monitoren hoeveel soorten vogels en zeezoogdieren voorkomen en in welke aantallen. Dat kan alleen als er gevaren wordt.

Monitoringsteam in de vogelbox (foto: Martine van den Heuvel-Greve)
Monitoringsteam in de vogelbox (foto: Martine van den Heuvel-Greve)

Bij de eerste landing op donderdag konden ook Andrea en Martine aan de slag met het bemonsteren van algen en zoöplankton. Er werden op verschillende punten vanaf een vogelklif trekjes gemaakt met een planktonnet. Met deze vangst kon Andrea al haar eerste ballastwater-testen inzetten dezelfde avond.

Nieuwsgierige walrussen op het strand bij Kapp Lee, Edgeoya (foto: Martine van den Heuvel-Greve)
Nieuwsgierige walrussen op het strand bij Kapp Lee, Edgeoya (foto: Martine van den Heuvel-Greve)

Vrijdag was een magische dag bij Kapp Lee, Edgeøya. Windstil en zonnig en zelfs warm. Om ons heen dreven ijsschotsen en het water was kraakhelder, waardoor je vleugelslakjes, ribkwalletjes en garnaaltjes kon zien zwemmen. Een deel van de zeezoogdiergroep (Steve, Roger, Geert en Sophie) ging zo snel mogelijk aan land om de walrussen te bestuderen die in twee groepen aan land lagen. Dat leverde veel informatie op over de walrussen. In ieder geval zijn walrussen net zo nieuwsgierig als wij, want een groep van vier jonge mannetjes zwom naar het strand om ons eens goed te kunnen bekijken...

Meike en Hans konden deze dag twee CPOD's uitzetten, die de komende twee dagen geluid opnemen onder water om te kijken of hier bruinvissen voorkomen. Verder zijn er meer algen en zoöplankton bemonsterd voor de verdere testen. De eerste ballastwater-testen zijn ingezet en ook de olietesten kunnen van start gaan...