Blog geboortegebieden grijze zeehonden: moederliefde is kort maar krachtig!

Het baren en voeden van een pup is een hele uitputtingsslag voor een moeder grijze zeehond. Veel pups worden wel 20-30 kg en dat moet allemaal door de moeder worden aangeleverd: een enorme investering! De zoogtijd duurt relatief kort, zo’n 2-3 weken, maar gedurende die tijd eten veel vrouwtjes helemaal niets, waardoor ze het leveren van moedermelk ook nog eens op een lege maag doen. Als ze uiteindelijk aan het eind van hun latijn zijn, verlaten ze hun jong. Tot zover de moederliefde.

Zeehondpup blijft na zoogtijd op land

Als de moeder is vertrokken, moet het jong voor zichzelf zorgen. Het gaat dan niet meteen te water, maar blijft nog een tijdje op het land liggen. Dat kan wel 2 weken of langer duren. Naast het verharen van de witte vacht, gebruiken ze die tijd waarschijnlijk ook om spier- en longweefsel op te bouwen. Dat hebben ze straks nodig om grote afstanden te zwemmen en diep te duiken voor hun voedsel.

Geboortepiek schuift naar voren

20 jaar geleden waren de pups van grijze zeehonden echte kerstkindjes. De meeste werden rond de Kerstdagen geboren. Maar elk jaar schuift de piek in de geboortes anderhalve dag naar voren. Het is voor wetenschappers nog onduidelijk wat de reden is. Wellicht door verandering in de temperatuur, verbeterde voedselcondities of een verandering in de leeftijdssamenstelling. Het gevolg is dat het nu in Nederland vooral 'Sinterklaaskindjes' worden geboren. In deze tijd van het jaar (eind december) zie je dus vaak gespeende jongen, zonder moeder. Die redden zich trouwens prima, het enige wat ze nodig hebben is rust.

Zeehonden willen rust!

De meeste jongen van grijze zeehonden worden geboren op de onbewoonde eilandjes Richel en Griend in de Waddenzee, en dus uit het zicht van mensen. Daar is een goede reden voor: ze houden van hoog-en-droog, maar vooral van rust. Dus zonder menselijke verstoring. Sommige vrouwtjes kiezen echter voor plekken die voor ons toegankelijk zijn. Zo waren er vorig jaar op Vlieland maar liefst 15 jongen te zien op het strand en in de duinen en 3 in de weilanden, aldus de lokale zeehondenexpert Willem Stel. Eén jong werd zelfs geboren op een weilandje langs de weg en was dus voor iedereen te bewonderen (Zie hier de foto's). Maar als er veel bezoekers zijn die te dichtbij komen, houden ze het helaas toch vaak voor gezien. Houd dus altijd afstand en geef de moeder en pups rust en ruimte!

Zelf kijken en de wetenschap helpen?

Het hele jaar kun je grijze zeehonden bekijken. Een aantal robbentochten bezoeken de banken waar zeehonden liggen te rusten. U kunt dan ook meehelpen met het onderzoek door een foto te plaatsen op www.waarneming.nl. Elke zeehond is te herkennen aan het unieke patroon van hun vacht. Een goede foto van de zijkant waarbij de flank en het hoofd zichtbaar is, kan gebruikt worden voor verder wetenschappelijk onderzoek. Plaats de foto voorzien van datum en locatie op www.waarneming.nl.