Nieuws

IJsalgen – de motor achter de voedselketen in de Arctische Oceaan

Gepubliceerd op
5 oktober 2016

Het onderzoek met het door Wageningen Marine Research ontwikkelde onder-ijs net (SUIT – Surface and Under-Ice Trawl) speelt een belangrijke rol in de kennis van rol van de zeeijs gebieden in polaire voedselketens.

Foto rechts: De onder het noordpool ijs levende amphipode Gammarus wilkitzkii (foto: Hauke Flores)

Door gedetailleerde chemische analyses van vetten en isotopen in met SUIT onder het noordpool zeeijs gevangen organismen, konden onze Duitse partners van het Alfred Wegener Institut in het Iceflux project duidelijk aantonen hoe belangrijk het zeeijs is voor de voeselketen aldaar. Direct onder het ijs levende dieren zoals copepoden en amphipoden waren in hun koolstof opbouw voor 60 tot 90 procent afhankelijk van ijsalgen, maar ook dieper levende dieren waren hiervan voor 20 tot 50 procent afhankelijk. Het aantonen van het belang van zeeijs voor polaire voedselketens was de voornaamste reden om het SUIT net te ontwikkelen. Vergelijkbaar onderzoek is gaande in ons zuidpool onderzoek. Deze studies geven onderbouwing aan modellen die de gevolgen van wereldwijde klimaatsverandering in beeld proberen te brengen.

Publicatie

Kohlbach, D., Graeve, M., Lange, B.A., David, C., Peeken, I. & Flores, H. 2016. The importance of ice algae-produced carbon in the central Arctic Ocean ecosystem: food web relationships revealed by lipid and stable isotope analyses. Limnology and Oceanography xx: xx-xx (online prepublication)
http://dx.doi.org/10.1002/lno.10351 (open access)

Lees meer in het Dossier: