Testimonial

Linda Tonk

Linda Tonk werkt als onderzoeker bij Wageningen Marine Research.

Voor mij is het een kans om een bijdrage te leveren aan bredere kennisvragen rondom duurzame oplossingen, bijvoorbeeld voor natuurherstel of uitdagingen in de aquacultuursector.
Linda Tonk

'Ik heb mariene biologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na mijn promotieonderzoek over de productie van toxische en bioactieve stoffen van blauwalgen aan de Universiteit van Amsterdam ben ik naar Australië vertrokken. Bij de University of Queensland werkte ik als postdoc aan de symbiose tussen koraal en zoöxanthellen: kleine eencellige algen die in koralen leven.

Toen ik op de vacature Zeewieronderzoeker in Yerseke solliciteerde, woonde ik nog in Australië. Na tien jaar in het buitenland wonen was ik niet alleen toe aan een andere omgeving, maar ook op zoek naar een ander type baan. Het toegepaste onderzoek wat ik nu bij Wageningen Marine Research uitvoer blijkt heel goed aan te sluiten bij die wens.

Door mijn brede achtergrond heb ik affiniteit met veel verschillende projecten. Zo werk ik nu aan projecten gericht op aquacultuur, herstel van de platte oester in de Noordzee en zelfs koraalrifecologie. Deze diversiteit in mijn werk vind ik erg leuk. Ik ben ook graag praktisch bezig en word erg gelukkig van in en op zee zijn, net als veel van mijn collega’s.

Een ander groot voordeel van het werken bij Wageningen Marine Research is de samenwerking met de verschillende instituten binnen en buiten Wageningen University & Research. In een multidisciplinaire omgeving werken en vernieuwend bezig zijn werkt inspirerend. Voor mij is het een kans om een bijdrage te leveren aan bredere kennisvragen rondom duurzame oplossingen, bijvoorbeeld voor natuurherstel of uitdagingen in de aquacultuursector.

Elk jaar is het op 11 februari de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. In het kader hiervan deel ik mijn ervaring hoe het is als vrouw om bij een onderzoeksinstituut te werken. Bij ons instituut word je aangenomen op basis van je expertise en ervaring. Het maakt niet uit wat je bent, maar wie je bent.

Ik zal niet ontkennen dat de combinatie werk en gezin uitdagingen heeft. Een goede werk privé-balans houden, zeker in de coronapandemie waarin ik constant aan het schipperen ben met thuiswerk, kinderen regelmatig thuis vanwege regels en quarantainesituaties, is niet altijd even makkelijk. Gelukkig is daar vanuit het management begrip en ruimte voor, ook voor mijn mannelijke collega’s trouwens. Op zulke momenten is het me extra duidelijk hoe belangrijk het is fijne collega’s en plezier in je werk te hebben!'