Nieuwsuur over industriële plastic korrels

Op 16 januari besteedde Nieuwsuur op NPO2 ruim aandacht aan industriële plastic korrels in het zeemilieu. Dit naar aanleiding van een uitgebreid persbericht van de Plastic Soup Foundation met veel informatie en filmpjes.

Verjaardag van de ZOE containerramp

De aanleiding voor deze aandacht was de ramp met het containerschip MSC ZOE in begin januari 2019. De MSC ZOE verloor ook containers met zakken industriële plastic korrels. De Rijksuniversiteit Groningen meldde destijds minimaal 24 miljoen aangespoelde korrels rond de Waddeneilanden te hebben aangetroffen.

Op het strand liggen allerlei types industriële plastic korrels, afkomstig van vele bronnen.
Op het strand liggen allerlei types industriële plastic korrels, afkomstig van vele bronnen.

De Plastic Soup Foundation rekent nu voor dat alleen al in Europa dagelijks honderden ZOE rampen optreden door korrel-verlies uit bedrijven en tijdens transport. Dit wordt geillustreerd met onderzoek langs oevers en wegbermen in de nabijheid van plastic industrie in de Rotterdamse Antwerpse havens.

Stormvogelmaag voor de camera

Jan Andries van Franeker open stormvogelmaag (still uit Nieuwsuur, 16 januari 2020)
Jan Andries van Franeker open stormvogelmaag (still uit Nieuwsuur, 16 januari 2020)

Nieuwsuur bezocht ook Wageningen Marine Research in Den Helder vanwege het feit dat deze industriële korrels door dieren in zee soms worden aangezien voor voedsel. Voor het oog van de camera opende Jan Andries van Franeker een maag van een Noordse Stormvogel, waaruit vier industriële korrels en een hoop andere stukjes plastic tevoorschijn kwamen.

Vandaag de dag zitten er gemiddeld een kleine twee industriële korrels in de maag van een stormvogel uit de zuidelijke Noordzee. Dat zijn er gelukkig beduidend minder dan ruim 30 jaar geleden, toen het gemiddelde per vogel op ruim 6 korrels lag. Maar na een aanvankelijk snelle verlaging, verlopen de verbeteringen nu tergend langzaam.

De inhoud van de voor de camera geopende maag
De inhoud van de voor de camera geopende maag

Vier industriële korrels

Op de foto van de plastic inhoud van de geopende maag zijn links vier industriële plastic korrels te zien. Rechts daarvan twee bolletjes polystyreen piepschuim. Dan 14 scherven hardere stukken plastic, en helemaal rechts een afgesneden dopje van een spuitfles. Tezamen 21 stukjes plastic met een gewicht van 0.35 gram. Dat verschilt niet sterk van de gemiddelde hoeveelheid plastic in magen van op onze kust gevonden Noordse Stormvogels. In de periode 2014-2018 vonden we in 115 onderzochte magen gemiddeld 24 stukjes en 0.26 gram plastic per vogel.