
Nieuws
Plastic met zeegeur? Onrealistisch!
Op de site van Resource reageert bioloog Jan Andries van Franeker op recent Amerikaans onderzoek. Stormvogels eten plastic omdat ze denken dat het voedsel is. Een geursignaal door algen zou die vergissing veroorzaken. Van Franeker gelooft er weinig van.
Van Franeker reageert daarmee op Amerikaans onderzoek van UC Davis dat afgelopen week internationaal aandacht trok. ‘Een aardige theorie', vindt hij, 'maar zwak onderbouwd.’ Geursignalen spelen een rol bij de voedselinname van sommige zeevogels. Het probleem met deze studie is dat de auteurs geen overtuigend bewijs aandragen voor een link tussen plastic op de oceaan en een geursignaal. De onderzoekers hebben het signaal alleen in het lab aangetoond.
Toevoegen toxische anti-fouling middelen?
Van Franeker: "Waar ik fel op tegen ben is de beleidsaanbeveling die de onderzoekers vervolgens doen. Om algengroei op plastic tegen te gaan, bevelen ze het gebruik van zogeheten anti-fouling middelen aan. Dat is echt rotzooi. Je gaat dan toxische stoffen toevoegen die mogelijk een werking hebben als het plastic ooit in zee terechtkomt. Zo’n middel is vele malen erger dan de veronderstelde kwaal."
Lees het complete artikel:
- Plastic met zeegeur? Onrealistisch! - Resource - 14 nov 2016