Stage

Stage/afstudeeropdracht: Gedrag en voorkomen van glasaal en driedoornige stekelbaars in de Nieuwe Waterweg

Wageningen Marine Research zoekt studenten met interesse in vismigratie en visbiologie, die het gedrag en het voorkomen van de glasaal en driedoornige stekelbaars in de Nieuwe Waterweg willen analyseren.

Ieder voorjaar komen er miljoenen jonge palingen (glasalen) langs de kust van Nederland aan die proberen het zoete water op te trekken. Ook driedoornige stekelbaars migreert in het voorjaar heen en weer om te paaien en op te groeien. Echter, op veel locaties worden deze vissen gehinderd door structuren zoals gemalen, sluizen en dammen. Hierdoor kunnen ze veelal niet zomaar doorzwemmen richting de polders. Sinds 2019 doet Wageningen Marine Research onderzoek met zogenaamde glasaaldetectoren (www.elverfinder.com). Dit doen we in combinatie met merk-terugvangst technieken om het voorkomen en gedrag van glasalen bij gemalen en sluizen goed te kunnen onderzoeken. Aankomend voorjaar (2023) willen we dit onderzoek voortzetten en met nadruk in de Nieuwe Waterweg, waarbij zowel de migratie van glasaal als die van driedoornige stekelbaars wordt onderzocht.

Wij zoeken een enthousiaste HBO- of WO-student met interesse in vismigratie en visbiologie. Het onderzoek zal bestaan uit veldwerk, laboratoriumwerk, data-analyse en een rapportage schrijven. Samen met collega’s verzorg je de gevangen glasalen en stekelbaarzen en voorziet ze van unieke kleurmerken. De gemerkte vissen worden weer teruggezet in het veld en middels diverse vangtuigen teruggevangen. Afhankelijk van je interesse zijn er mogelijkheden om in overleg ook je eigen onderzoek te ontwerpen en uit te voeren. Wij vragen van jou flexibiliteit wat betreft werktijden die vaak afhankelijk zijn van pieken in de migratie van glasaal en stekelbaars. Je bent proactief, nieuwsgierig, een teamspeler en tegelijk zelfstandig. Een deel van het veldwerk zal in de avond (en ‘s nachts) plaatsvinden.

• Startdatum: Per 1 februari/maart 2023 (in overleg)
  • Duur: Vier tot zes maanden
  • Standplaats: IJmuiden
  • Rijbewijs is een pre