Nieuws

Tientallen camera's filmen voedselproductie op Antarctica

Gepubliceerd op
28 november 2018

Hoe kunnen we verse groenten telen in de ruimte of als we ooit op Mars wonen? Dat is een van de onderzoeksvragen tijdens een grootschalig Europees project op Antarctica. De groenten die daar in een teeltcontainer groeien worden dagelijks gemonitord door onderzoekers van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Bewoner Antarctica opgeleid als teler

Negen bewoners van het onderzoeksstation Neumayer III overwinteren op Antarctica. Ze zijn meer dan zes maanden van de buitenwereld afgesloten en hebben dagelijks behoefte aan verse groenten. Een van de bewoners is door WUR opgeleid als teler. Daarnaast ontwikkelde de business unit Glastuinbouw teeltrecepten en selecteerde groentegewassen.

Om de teler op Antarctica te ondersteunen is de container volgehangen met tientallen camera's. Daarmee worden de gewassen in de 40 teeltbakken gevolgd. Dagelijks worden beelden van die camera's verstuurd naar het researchcentrum van het German Aerospace Center in Bremen. Vaker is wegens de geringe bandbreedte op Antarctica niet mogelijk.  

Onderzoekers WUR geven teeltinstructies

WUR kan die beelden downloaden. Speciale software kijkt naar afwijkingen in het groeipatroon. Bij afwijkingen ten opzichte van de verwachting krijgt de teeltmedewerker op Antarctica een instructie. De software kan worden doorontwikkeld om de beelden met andere variabelen, zoals luchtvochtigheid en temperatuur, te combineren en ze te vergelijken  met plantmodellen.

38548418320_d5b5e866e8_o.jpg

In 2019 meer Antarctische telers

Het eerste deel van het project is afgelopen. Volgend jaar krijgt de Neumayer III op Antarctica andere bewoners. Dan is er niet één medewerker fulltime verantwoordelijk voor de teelt, maar enkele medewerkers (waaronder de arts), voor maximaal 20 uur per week in totaal. Dan wordt het monitoren op afstand door WUR dus nóg belangrijker. Niet alleen voor het onderzoek, maar ook voor de vers voedselvoorziening van de bewoners: er gaat namelijk maar één keer per jaar een transportschip naar Antarctica.

Workshop in maart 2019

De kennis die  WUR opdoet is  niet alleen toepasbaar voor ruimtereizen, maar ook voor telen op afstand in aardse omstandigheden en bijvoorbeeld vertical farming. Daarom is er op 13 maart 2019 een workshop bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in Bleiswijk. Eén van de sprekers is dan de huidige teeltmedewerker op Antarctica.

Dit onderzoek is gefinancierd door EU-Horizon 2020 en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.