Nieuws
TRANSSIZ expeditie: Vissen onder het zware ijs van de Arctische oceaan
De onderzoekers aan boord van RV Polarstern zijn inmiddels drie weken onderweg. Ten noorden van Spitsbergen, waar de zee een paar honderd meter diep is, zijn een aantal succesvolle vangsten gedaan met zowel de SUIT (foto 1) als de RMT (foto 2). Veel klein zooplankton in de vangst vraagt veel tijd om te sorteren (foto 3). Verder naar het noorden in diepere wateren is onder het ijs ook de eerste Arctische kabeljauw gevangen (foto 4), een vissoort die veel voor komt in de Arctische oceaan en een belangrijk onderdeel is van de voedselketen daar.
Het ruige ijs kan meedogenloos zijn voor het frame van de SUIT. Het ijzeren frame is sterk maar krijgt soms rake klappen van het keiharde ijs. Daardoor is het niet ongewoon dat het frame een deuk oploopt (foto 5). Gelukkig is Michiel van Dorssen er om het frame te repareren. Als metaalbewerker kijkt hij niet op van een stukje gebogen ijzer (foto 6 en 7). Met een beetje snijden, buigen en lassen ziet de SUIT er weer uit als nieuw.
Het ijs in het noorden en ook verder naar het oosten is dicht en moeilijk door te komen met het schip. De wind heeft het ijs in elkaar gedrukt. Als twee ijsschotsen tegen elkaar aan botsen, worden ze in elkaar gedrukt of schuiven ze over elkaar heen. Aan zowel de boven- als onderkant ontstaan dan richels die een paar meter dik kunnen zijn. Hierdoor geeft het uiterlijk van het ijs van boven een idee van hoe het er aan de onderkant uit ziet (foto 8 en 9). Door het zware ijs is het soms noodzakelijk om de geplande route aan te passen. Op dit moment vaart Polarstern richting westen om vanaf daar weer koers te zetten naar het noorden.