Open dag

Volg de vis | Kijkje in de keuken van visserijonderzoek

Hoe worden visbestanden in kaart gebracht en komen vangstadviezen tot stand? Op welke manier werken wetenschappers en vissers samen? Wat doen we aan onderzoek om bijvangst te verminderen? Onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research organiseert op 9 februari een open dag voor de visserijsector om dit soort vragen te beantwoorden.

Organisator Wageningen Marine Research
Datum

za 9 februari 2019 10:00 tot 15:00

Locatie IJmuiden

Kennis opdoen aan de hand van acht minisessies 

Aan de hand van acht interessante minisessies geven vijftien onderzoekers tussen 10.00 en 15.00 uur een kijkje in de keuken van visserijonderzoek. U maakt nader kennis met de praktijk van wetenschappelijk visserijadvies over een duurzaam beheer van de visserij op de Noordzee en de binnenwateren. Ook krijgt u een beeld van gebruikte onderzoekstechnieken en -tools. De sessies zijn bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over visserijonderzoek.

Inhoud acht minisessies open dag 'Volg de vis'

1. Bestandsschattingen en data-limited stocks - Ruben Verkempynck en Jurgen Batsleer

Onderzoek levert data en kennis op, om tot jaarlijkse visbestandsschattingen te komen. Door zelf een schatting te voltooien, leert u hoe dit proces werkt. Druk op de knop en zie hoe informatie en vangsten zich vertalen in een wetenschappelijk advies voor de Noordzee!

2. Overleving en selectiviteit in de visserij - Pieke Molenaar en Edward Schram

Met natte handen laten onderzoekers u zien hoe onderzoek naar overlevingskansen van ongewenste bijvangst in zijn werk gaat. Ook wordt u ondergedompeld in de zoektocht naar selectievere visnetten.

3. Inzicht in het visserijbeheer en verantwoordelijkheden - Marloes Kraan en Nathalie Steins

In het visserijbeheer spelen diverse betrokkenen een rol: politiek, beleidsmakers, wetenschappers, vissers en NGO's. Ook in visserijonderzoek wordt samengewerkt tussen verschillende partijen. Aan bod komt: wie speelt nu welke rol, wie heeft welke verantwoordelijkheden? Hoe maken we zo goed mogelijk gebruik van elkaars kennis en welke petten hebben wetenschappers eigenlijk op? 

4. Onderzoekssamenwerking door innovatieve projecten - Jimmy van Rijn en Josien Steenbergen

Aan de hand van het garnalenpulsproject wordt u meegenomen in het proces van onderzoekssamenwerking. Welke stappen maken de onderzoekers vanaf de metingen aan boord of in het lab tot aan de uiteindelijke data-analyse? Wat doen de vissers en wat hebben de vissers aan de onderzoekers?

5. Verzamelen visserijafhankelijke gegevens: discards en marktbemonstering - Harriët van Overzee en Yoeri van Es

U krijgt gedetailleerde informatie over de bemonsteringsmethodieken die worden gebruikt bij het verzamelen van visserijafhankelijke gegevens. Met onder andere een demonstratie over hoe de gehoorbeentjes (otolieten) uit vissen gehaald worden om de leeftijd van individuele vissen te kunnen bepalen.

6. Diverse soorten vis; wat vangen we eigenlijk? - Michiel Dammers en Marcel de Vries

Er zwemt niet alleen maar bekende vis zoals tong, schol, schar, kabeljauw in de Noordzee. Onderzoekers komen ook vele soorten haaien en roggen, krabben, zeesterren, kleinere vissoorten en meer tegen. Door een quiz verbreedt u op een leuke manier uw kennis van de verscheidene Noordzeesoorten.

7. Vismigratie: van glasaal in Nederland tot haaien rond Saba - Erwin Winter 

Om habitatgebruik van vissen en effecten van menselijk handelen te kunnen bepalen wordt onderzoek naar gedrag van vissen uitgevoerd. Hiervoor gebruiken onderzoekers verschillende merk- en zendertechnieken. Aan bod komen rivierprik in kleine beken, intrekkende glasaal en uittrekkende schieraal, kabeljauw in windmolenparken, gevlekte gladde haaien in de Zeeuwse delta en rifhaaien rond Caribische eilanden.

8. Visserijonafhankelijke gegevens verzamelen: plankton en otolieten - Ingeborg de Boois en Andre Dijkman Dulkes

Hoe worden surveygegevens gebruikt voor bestandsschattingen? Waarom vissen onderzoekers op plekken waar geen vis zit? Hoe herken je een haringlarve? Hoe weet je hoe oud een vis is? Waarom worden niet alleen de commercieel interessante soorten onderzocht? U komt hier alles over te weten. Ook kunt u zelf bestuderen hoe oud een vis is, en vislarven bekijken.

Voor wie is de open dag bedoeld? 

De open dag is bedoeld voor vissers, leerlingen van visserijscholen en belanghebbenden zoals visserijorganisaties, beleidsmakers en natuurorganisaties. U bent van harte welkom op zaterdag 9 februari op de vestiging van Wageningen Marine Research in IJmuiden.

Vooraf aanmelden bij deelname 

Geïnteresseerd in deze open dag 'Volg de vis'? In verband met een beperkte capaciteit, groepsindelingen voor de rondleiding en de lunch ontvangen wij graag uiterlijk 1 februari uw aanmelding. U kunt zich opgeven door uw naam en bedrijfsnaam te mailen naar communicatie.marine-research@wur.nl.