Vroege Vogels: Jan Andries van Franeker over het grootste zeereservaat ter wereld: de Rosszee

Onderzoeker Jan Andries van Franeker vertelde bij Vroege Vogels over het nieuwe beschermde gebied: de Rosszee bij Antarctica. In dit grootste zeereservaat ter wereld (1,5 miljoen vierkante kilometer) mag de komende 35 jaar niet meer worden gevist.

Beluister het interview:

Beschermd ecosysteem

In de volksmond wordt deze afspraak het Krill Verdrag genoemd. Het is een uniek akkoord. Voor het eerst zijn niet alleen individuele soorten extra beschermd, zoals hier krill en heek, maar een heel ecosysteem. Dat betekent alle soorten die afhankelijk zijn van deze vis, zoals zeevogels, zeehonden en walvisachtigen.

Eerste stap

Jan Andries van Franeker

Onderzoeker Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research is betrokken bij de vergadering waarin besloten is tot het Krill verdrag (the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). Volgens Van Franeker is de beschermde status van de Rosszee een eerste stap. Er wordt ook hard gewerkt aan voorstellen voor andere gebieden, waaronder de Weddellzee, bij Antarctica.

In de Rosszee leven duizenden verschillende diersoorten, zoals meer dan een derde van alle Adélie-pinguins, miljoenen stormvogels, Antarctische dwergvinvissen, orka's en zeehonden.

Bron: Vroege Vogels