Nieuws

Walvissen tellen tussen veranderend ijs: een uitdagende klus

Gepubliceerd op
27 maart 2014

Wetenschappers uit verschillende landen werkten samen om Antarctische dwergvinvissen te tellen. Een verrassend groot aantal van deze walvissen bleek zich te bevinden tussen en onder het Antarctische ijs. Het belangrijkste leefgebied voor walvissen is daarmee erg kwetsbaar door klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Nature's Scientific Reports.

Foto: Antarctische dwergvinvis (Balaenoptera bonaerensis) tussen het ijs

Tellen vanaf een ijsbreker en vanuit een helikopter

Het tellen van het aantal dieren in de populatie is lastig omdat Antarctische dwergvinvissen zich vaak tussen en onder het Antarctische zee-ijs bevinden, waar traditionele schepen niet bij kunnen komen. Met de ijsbreker Polarstern en ondersteund door een helikopter werd het onderzoek vanuit de lucht uitgevoerd, langs de rand van het Antarctische zee-ijs in de Weddell Zee.

Beleid rondom walvissen en hun leefgebied

Het schatten van de aantallen Antarctische dwergvinvissen is belangrijk voor het beleid van de International Whaling Commission en voor het in kaart brengen van de effecten van klimaatverandering op mariene ecosystemen in het Antarctische gebied.  De tellingen wezen uit dat er grote aantallen walvissen tussen en onder het zee-ijs verblijven.

Veranderend Antarctisch zee-ijs

Het Antarctische zomer-zee-ijs verandert snel: het gebied dat bedekt is met ijs verandert jaarlijks, het ijs verplaatst en de duur van het seizoen verandert. Deze trends, samen met de veranderende conditie van het ijs, zijn van invloed op de leefomgeving van de Antarctische dwergvinvissen. De sterke samenhang tussen walvissen en het dynamische, veranderende zee-ijs maakt vervolgonderzoek noodzakelijk naar de ontwikkeling van de populatie van Antarctische dwergvinvissen en de behoefte om reacties uit het ecosysteem op klimaatverandering te kunnen voorspellen.