Overig

4. Hoeveel dieren gaan dood aan ballonnen?

Rondom festiviteiten speelt de discussie over schadelijkheid van ballonnen in de natuur weer op. Wageningen Marine Research geeft 5 Weetjes voor de afweging: ballonnen oplaten of ophangen?

4. Hoeveel dieren gaan dood aan ballonnen?

Het is onmogelijk om aan te geven hoeveel dieren er dood gaan door verstrikking in of het eten van ballonresten. Zo nu en dan vinden we verstrikte dieren op stranden of een vogel die door verstopping van de maag is doodgegaan. Minstens 2% van de onderzochte magen van dood gevonden Noordse stormvogels uit de Noordzee bevatten ballonresten. Van de meeste andere dieren hebben we geen idee.

Bekijk alle 5 Weetjes:

De maag van een aan ballonrubber overleden Noordse Stormvogel

De maag van een aan ballonrubber overleden Noordse Stormvogel. Stormvogels hebben een ‘dubbele maag’.  Eerst een grote ‘kliermaag’ (bovenste deel op de foto), die via een nauwe doorgang overgaat in de daarachter gelegen kleine spiermaag (het bolletje rechstonder op de foto).

In dit geval hadden meerdere stukken ballonrubber de kliermaag dermate opgevuld dat doorgang van voedsel naar de spiermaag en darm was geblokkeerd. Het latex rubber, vooral de verdikte ring is duidelijk zichtbaar door de dunne kliermaagwand. De vogel werd dood verhongerd gevonden. (zie ook  ‘Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing’).

Noordse Stormvogel

Deze Noordse Stormvogel is omgekomen van de honger doordat ballonlint zich rond vleugel en poot had gewikkeld, die het de vogel onmogelijk maakten normaal te fourageren.

Hoewel het moeilijk is te achterhalen hoe vaak het gebeurt, is het is onmiskenbaar dat er dieren zijn die dood gaan als gevolg van rondslingerende resten van ballonnen, niet alleen door de linten, maar ook door latex ballonresten die niet snel genoeg vergaan en door dieren worden opgegeten.