Nieuws

NRL Bijenziekten start onderzoek naar Amerikaans vuilbroed onder bijen

article_published_on_label
7 juni 2023

Amerikaans vuilbroed is een meldingsplichtige bijenziekte. Het Nationaal Referentielaboratorium (NRL) Bijenziekten start een onderzoek naar de aanwezigheid van deze ziekte in de Nederlandse bijenpopulatie.

“We vragen daarvoor bijenhouders om kosteloos een voederkransmonster naar ons op te sturen voor analyse”, vertelt onderzoeker bijenziekten Heather Graham van Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van Wageningen University & Research. Amerikaans Vuilbroed (AVB) is de belangrijkste meldingsplichtige ziekte van honingbijen in Nederland. De aanwezigheid van de verwekker van AVB (Paenibacillus larvae) in Nederland is sinds 2008 niet meer onderzocht. “We hebben daardoor geen actueel beeld van deze bijenziekte”, legt Graham uit.

Aanwezigheid Amerikaans vuilbroed

Informatie over de aanwezigheid van de ziekteverwekker is van groot belang. “Enerzijds zodat we kunnen evalueren of beleidswijzingen een effect hebben gehad om het voorkomen van Amerikaans Vuilbroed bij Nederlandse bijenhouders. Anderzijds hopen we zo een completer beeld te krijgen van de aanwezigheid van de bacterie die Amerikaans vuilbroed veroorzaakt. Gemiddeld krijgen we 1 à 2 meldingen van deze ziekte per jaar. We vragen ons af of dat overeenkomt met de daadwerkelijke aanwezigheid van de bacterie in bijenvolken.”

Gratis analyse

Voor het verkrijgen van inzicht in Amerikaans vuilbroed in Nederland wordt de hulp van bijenhouders gevraagd. “Diverse bijenhouders sturen in de maanden juni en juli voederkransmonsters van drie volken naar ons toe. De resultaten van het onderzoek zullen voor de deelnemers aan het onderzoek toegankelijk zijn en geanonimiseerd worden gepubliceerd.”