Nieuws

Vul nu de jaarlijkse enquête over wintersterfte in

Gepubliceerd op
1 april 2021

April is de maand dat de bijen weer echt los gaan. Als bijenhouder kijk je er naar uit en de meesten onder u zullen weer een moment pakken om het in en uitvliegen van de bijen op de vliegplank gade te slaan. Maar voor sommigen zal het ook een tegenvaller zijn. Of het nu één volk is, of alle volken zijn die de winter niet overleven, het raakt je altijd.

Ieder jaar proberen we een zo goed mogelijk beeld te geven van de wintersterfte van bijenvolken en inzicht te geven in onderliggende factoren. Dit gebeurt aan de hand van de jaarlijkse wintersterfte-enquête, die we onder de bijenhouders van Nederland uitvoeren. De enquête komt uit de koker van de monitoring werkgroep van COLOSS. Deze werkgroep is jaren geleden in het leven geroepen door onder meer Romée van der Zee en sindsdien zijn er bijenhouders uit meer dan 35 landen die aan de vragenlijst meedoen. Opvallend genoeg zijn de Nederlandse bijenhouders zeer goed vertegenwoordigd. Zo’n 20% van de bijenhouders doet mee aan de enquête en er zijn weinig landen waarvandaan zoveel respons komt als uit Nederland.

Je kunt ook dit jaar weer meedoen aan de wintersterfte-enquête. Het is van belang dat voordat je de enquête invult, je de voorjaarsinspectie van je bijenvolken hebt uitgevoerd.

Resultaten van vorig jaar

Ben je benieuwd naar de resultaten van vorig jaar? We rapporteerden hier al over in Bijenhouden, maar een uitgebreide rapportage is nu ook online te vinden: