Detectieplatforms voor diagnostiek plantpathogenen

Gezonde gewassen zijn essentieel voor een veilige, gezonde en duurzame landbouw en dragen bij aan voldoende, gezonde voeding en aan de kwaliteit van leven. Belangrijke landbouwgewassen worden echter bedreigd door diverse plantenziekten en -plagen. Met betrouwbare diagnostische toetsen kunnen deze ziekten en plagen tijdig opgespoord, geïdentificeerd en/of gemonitord worden. Met de ontwikkeling van diagnostische toetsen en producten dragen wij bij aan een betere inventarisatie en handhaving van plantgezondheid in de akkerbouw, tuinbouw en sierteelt.

Detectieplatforms voor het opsporen van plantenziekten en -plagen

DAS-ELISA

DAs ELISA_6177cf84_530x356.jpg

DAS-ELISA is het werkpaardje van de diagnostiek. Het is al jarenlang een standaardmethode voor de detectie van plantpathogene virussen en bacteriën.

Bestelinformatie

Elektronen Microscopie (EM)

eM_a287a865_530x356.jpg

Met behulp van Elektronen Microscopie (EM) kunnen objecten vele malen verder vergroot worden dan met een conventionele microscoop. Daarom is EM uitermate geschikt om virusdeeltjes te ontdekken, karakteriseren en/of beschrijven.

Flyer: Electron microscopy (EM) - Making the invisible visible

LAMP

LAMP.jpg

Eenvoudig en snel planten screenen op aanwezigheid van ziekteverwekkers. Er wordt gebruik gemakt van een draagbare lichtgewicht module, die gemakkelijk kan worden meegenomen naar het veld of de kas of die binnen het bedrijf een vast plekje heeft.

Flyer: LAMP - Real-time on-site detection

Moderne Vision Technieken

visiontechnique.jpg

Met behulp van innovatieve camerasystemen kunnen planten, bladeren, zaden snel onderzocht worden op afwijkingen als gevolg van de aanwezigheid van ziekteverwekkers of door abiotische stress factoren. We kunnen op basis van fluorescentie en spectrum analyse zien wat met het menselijke oog niet waarneembaar is. Zo kunnen we kijken naar inhoudsstoffen en de fysiologie van een plant (chlorofyl synthese) maar ook naar de infectieroute van een pathogeen gemerkt met een GFP of RFP label. Deze methodieken kunnen op afstand en in hoge snelheid worden uitgevoerd. Op de foto een voorbeeld van een infectie van septoria op een jong tarwe plantje, die met het oog nauwelijks waarneembaar is, maar grote effecten heeft op de efficiëntie van de fotosynthese. De kleurcode in het rechter plaatje geeft hierbij aan hoeveel licht gebruikt kan worden voor fotosynthese. Groen is hoog en rood is laag.

LUMINEX

Detectie van tientallen plantpathogenen tegelijkertijd met behulp van gekleurde paramagnetische bolletjes.

Er zijn twee formats beschikbaar:

  1. Op basis van antilichamen: geschikt voor detectie van virus, bacterie en/of eiwitten.
  2. Op basis van DNA/RNA: geschikt voor detectie van virus, viroide, bacterie, schimmels en/of nematoden.

Flyer: LUMINEX - Multiplex detection

Achtergrond en bestelinformatie

Next Gen Sequencing (NGS)

Next Gen Sequencing (NGS) brengt in een paar dagen alle genen van micro-organismen in plantmateriaal in beeld met de meest geavanceerde DNA-sequencers gekoppeld aan een snelle data analyse.

NGS biedt ongekende mogelijkheden voor de diagnostiek van plantenziekten en het identificeren van nieuwe of onbekende ziekteverwekkers.

Flyer: Next Generation Sequencing (NGS) - High throughput science

Toepassingsvoorbeeld

TaqMan PCR

taqMan_9582d8d0_530x356.jpg

Real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) waarbij de amplificatie van het DNA of RNA èn het zichtbaar maken van het amplificatieproduct plaatsvindt in één en hetzelfde reactievaatje. Er kunnen 3 tot 4 verschillende ziekteverwekkers tegelijkertijd in een monster aangetoond worden.

Flyer: Taqman-PCR - Quantitative detection