5 dingen die je moet weten over onderzoek aan komkommers

Komkommer is een gezonde groente. Het is een van de populairste groenten in Nederland en bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Hoe kunnen we stimuleren dat er meer van deze groente wordt gegeten? Hoe kunnen kassen 10% meer licht benutten in de winter? Hoe kunnen we nog minder water lozen? En kunnen we deze kennis ook delen met boeren in het buitenland? Hieronder een overzicht met 5 dingen die je moet weten over het onderzoek van Wageningen University & Research aan komkommers.

  • 5 dingen die je moet weten over onderzoek aan komkommers
  • Komkommers worden steeds lekkerder! Smaakpanels beoordelen de smaak
    Gezonde en lekkere groente en fruit doet eten! In het smaakonderzoek laten we de smaak van groenten en fuit beoordelen door panels van consumenten en gespecialiseerde proevers. Ook doen we metingen in het laboratorium. Met deze resultaten kunnen komkommers verder ontwikkeld worden. Zo komen steeds lekkerdere en gezondere producten in de winkel te liggen.
    Lees meer
  • Innovatieve kas geeft 10% meer licht aan komkommers in donkere winterdagen
    De Winterlichtkas heeft een nieuw type schermsysteem: een speciaal schermdoek en diffuus glas, wat 10% lichtwinst oplevert. Zelfs als het glas nat is, neemt de lichttransmissie niet af. Onderzoek moet nog uitwijzen of dit een even hoge stijging in opbrengst oplevert. De eerste resultaten waren goed en het lijkt erop dat zowel energiebesparing als productieverhoging haalbaar is.
    Lees meer
  • We leiden Indonesische boeren op om komkommers te telen op een duurzame manier
    Veel Indonesische boeren telen naast rijst of koffie ook groenten zoals komkommer, hete peper, tomaat of kool. Helaas is de kwaliteit en opbrengst van die groenten vaak laag. Daarom trainen we ruim 10.000 Indonesische boeren in de efficiënte teelt van groenten: verbeterde variëteiten, adequate bemesting en beschermen tegen ziekten en plagen op een verantwoorde manier. Dit leidt tot een beter milieu en een grotere voedselzekerheid.
    Lees meer
  • Nullozing bij teelt van komkommers is dichtbij: naar minder dan 5% water lozen
    Tuinbouwers streven naar een (bijna) gesloten teelt van komkommer zonder lozing van water met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Nu wordt er nog gemiddeld 5-15% van het water geloosd op riool of oppervlaktewater. Met de webtool “Waterstromen” helpen we glastuinders om te komen tot een volledig gesloten systeem. Door de instellingen te variëren, kunnen telers zelf bepalen hoe ze de nullozing kunnen bereiken.
    Lees meer
  • Er worden komkommers geteeld in een Chinese ‘zonnekas’ in Bleiswijk
    De Chinese ‘zonnekas’ in Bleiswijk maakt gebruik van zonne-energie die overdag wordt opgeslagen in een betonnen muur, om ’s nachts de kas te verwarmen. De kas is voorzien van innovatieve Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. De prestaties van de teelt in de kas worden vergeleken met de prestaties van zonnekassen in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.
    Lees meer
  • Meer weten over het onderzoek?
    De onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelen energiezuinige kas- en teeltconcepten en innovatieve technieken voor de teelt van o.a. komkommers. Optimale teeltsturing zorgt ervoor dat goede kwaliteit op het juiste moment geleverd kan worden. Vragen over teelt en bedrijfsvoering vertalen we naar toepassingsgericht onderzoek en innovatietrajecten. We werken samen met bedrijfsleven, wetenschap en overheid.
    Lees meer