
Spuittechniek gewasbescherming
Binnen het thema ‘Spuittechniek gewasbescherming’ wordt onderzoek gedaan naar toedieningstechnologie voor een duurzamere gewasbescherming.
Met nieuwe spuittechnieken kan bijgedragen worden aan verbeteringen op het gebied van milieu, waterkwaliteit, voedselzekerheid, menselijke gezondheid en arbeidsomstandigheden. De focus van het onderzoek ligt op een drietal onderwerpen: Drift gewasbeschermingsmiddelen, Driftreducerende technieken en Innovatieve spuittechnologie. Naast het uitvoeren van veldonderzoek wordt gebruik gemaakt van het driftmodel IDEFICS en twee onderzoeksfaciliteiten: de spuithal en lasertechniek voor het meten van het druppelgroottespectrum van spuitdoppen.
Drift gewasbeschermings- middelen
Drift is het verwaaien van spuitvloeistof tijdens de toediening van gewasbeschermingsmiddelen. Drift bij bespuitingen heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, niet doelwit planten en arthropoden, bijen en leidt tot een groter risico op blootstelling van omwonenden. De driftproblematiek wordt benaderd door laboratoriumonderzoek, met veldonderzoek en modelmatig met het driftmodel IDEFICS.
Driftreducerende technieken en/of maatregelen
Voor het beleid, maar ook voor fabrikanten van machines en gewasbeschermingsmiddelen worden vraagstukken onderzocht over de effectiviteit van verschillende drift reducerende technieken (DRT). Voor spuitdopfabrikanten en teeltsectoren en (semi)overheid worden metingen gedaan voor de classificatie van driftreducerende technieken.
Innovatieve spuittechnologie
Met behulp van sensoren en gps wordt nieuwe spuittechnologie voor gewasafhankelijk spuiten en precisiebespuitingen ontwikkeld. Gewasafhankelijk spuiten is het plantspecifiek en bladmassa gestuurd spuiten. Precisiespuiten is alleen spuiten waar het doelobject is.
Blootstelling omwonenden
Voor belangenorganisaties, gemeenten, bouwbedrijven, telers en omwonenden worden vraagstukken onderzocht over effecten van drift en driftreducerende technieken (DRT) op de blootstelling van omstanders en omwonenden tijdens de toediening van gewasbeschermingsmiddelen. Voor belanghebbenden worden studies gedaan om aan te geven op welke afstand van een perceel er geen risico meer is op blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen.
Faciliteiten