'Club van 100' Glastuinbouw & Bloembollen

In de “Club van 100” krijgen toeleveranciers in de glastuinbouw laagdrempelig toegang tot de brede expertise van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Op deze manier dragen toeleveranciers bij aan de financiering van het toegepast-strategische onderzoek in Nederland. Hiermee nemen deze bedrijven mede verantwoordelijkheid om de kennisinfrastructuur in stand te houden en werken we met elkaar aan de uitvoering van het innovatiegedreven onderzoek en pre-competitieve projecten.

Club van 100 in het kort

 1. Innovatief netwerk bedrijven en onderzoek
 2. Onderzoeksresultaten alleen voor leden
 3. Regelmatig contact met onderzoekers
 4. 2 Jaar lidmaatschap
 5. Bijdrage: helft zelf te besteden, helft fundamenteel onderzoek
 6. Netwerkbijeenkomsten
 7. PR-bord en vermelding website

Hoe werkt de Club van 100?

De leden van de Club van 100 betalen jaarlijks een bedrag van €15.000,- voor tenminste twee jaar, waarbij ze daarna kunnen beslissen of ze het weer twee jaar willen verlengen. Zo kunnen we de continuiteit van projecten garanderen.

Leden bepalen hoe de bijdrage besteed wordt

De helft van de lidmaatschapsbijdrage kunnen de leden gebruiken voor Business-to-Business-activiteiten waarbij de kennis van de experts van de business unit Glastuinbouw van WUR kan worden ingezet: bijvoorbeeld een klein onderzoek, consultancy, simulatieberekeningen, metingen, het laten verzorgen van lezingen etc.

De andere helft wordt door de leden bij elkaar gelegd in een gezamenlijke pot met als doelstelling het Nederlandse glastuinbouwcluster een voorsprong te laten behouden op het gebied van kennis. Over de besteding van deze gezamenlijke pot beslissen de leden samen met Wageningen University & Research. Het gaat hierbij dus om strategisch (pre-competitief) onderzoek voor de middellange en de lange termijn, waarvan de resultaten op een grotere afstand zullen staan van de directe belangen van de individuele leden.

Netwerkbijeenkomsten

clubvan100-20180501GW-0053-500x500.jpg

Minimaal tweemaal per jaar komen de leden in een netwerkbijeenkomst bij elkaar en bespreken dan de keuzes en volgen de voortgang. Alle leden krijgen bovendien een groot PR-bord met hun naam en logo in de corridor van de kasfaciliteiten in Bleiswijk, een vermelding van de bedrijfsnaam met logo en link op de website van Wageningen University & Research met cross-links naar de eigen website.

Voor wie is de Club van 100?

De Club van 100 is voor toeleveranciers en handelsbedrijven in de glastuinbouw, die materialen, hardware, software, financiering of uitgangsmateriaal leveren. Ook niet-commerciële organisaties die innovaties in, en ontwikkeling van de glastuinbouw als doelstelling hebben, kunnen aansluiten. De leden zijn afkomstig uit de volgende groepen:

 • Kassenbouwers
 • Installatiebedrijven op het gebied van energie, klimaat en water
 • Potgrond- en substraatleveranciers
 • Leveranciers van gewasbescherming, meststoffen en verbruiksartikelen
 • Banken, accountancy en verzekeraars
 • Energieleveranciers
 • Uitgangsmateriaal
 • Handel, distributie en opslag

Club van 100 werkt aan strategische projecten

Kenmerkend voor deze projecten is dat deze een tijdpad kennen van 5 tot 10 jaar voordat de resultaten breed in de sector worden toegepast. Dit type onderzoek legt de basis voor de toekomst van de sector die voor enorme uitdagingen staat. Zoals het structureel duurder worden van energie, strengere Europese eisen aan omgevingseffecten en een markt die nieuwe producten blijft verlangen en steeds hogere eisen stelt aan het gehele productieproces. Met het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw is dit type onderzoek verder onder druk komen te staan, wat een bedreiging vormt voor de continuïteit en de innovatiekracht van de glastuinbouwsector in Nederland.

Interesse?

Heeft u een vraag over de Club van 100 of wilt u zich aansluiten bij de top van de Nederlandse toeleveranciers Glastuinbouw? Neem dan contact met ons op:

Wat vinden de leden van de Club van 100?

Koen Brabander - PB techniek
Wij willen betrokken zijn bij alle innovaties in de glastuinbouw
Koen Brabander van PB Techniek

Alle verhalen van leden

Lid worden van de Club van 100? Neem contact met ons op!