
Internationaal
Glastuinbouw, ook wel bedekte tuinbouw genoemd, is een uitstekende manier om efficiënt voedsel van hoge kwaliteit te produceren. Om deze reden is bedekte tuinbouw een van de snelst groeiende sectoren in Azië en Afrika.
De business unit Glastuinbouw geniet wereldwijd een uitstekende reputatie en is bekend met de lokale mogelijkheden en uitdagingen van bedekte tuinbouw in overige regio's. Hierdoor zijn wij een aantrekkelijke partner voor partijen binnen Nederland en in het buitenland om samen te kijken naar de mogelijkheden van duurzame en concurrerende glastuinbouw en het in de markt zetten van innovatieve technologieën.
Wij houden ons bezig met lokaal onderzoek, adaptieve kasontwerpen en capaciteitsopbouw. Ook werken wij voortdurend aan het versterken van onze reputatie en onze positie in het buitenland; in rijke regio's als het Midden-Oosten, maar ook in ontwikkelingsregio's als Afrika en Azië.
Algemeen
“Wat de plaatselijke omstandigheden ook zijn, Wageningen University & Research kan overal ter wereld bijdragen aan een duurzame intensivering van landbouw”, aldus Ernst van den Ende, algemeen directeur van Wageningen Plant Research. “Wij beginnen met bestaande systemen te verbeteren in plaats van alleen de nieuwste technologieën te introduceren. Bij het laatste is namelijk ook uitgebreide kennis nodig om ermee te kunnen werken. Op basis van feitelijke sociaaleconomische en klimatologische omstandigheden in regio's als Indonesië en Afrika ontwikkelen we haalbare en duurzame concepten die de productie verhogen.”
Europa
Tuinbouw levert met een duurzame voedselproductie, een groenere omgeving en een gezondere bevolking een belangrijke positieve bijdrage aan de moderne Europese maatschappij in steden en op het platteland. In 2009 bedroeg de totale productiewaarde van tuinbouwgewassen in de EU ruim $100 miljard.
Afrika
Beschermde tuinbouw in Afrika is geconcentreerd in Noord-Afrika (bijv. Marokko, Algerije, Egypte), Oost-Afrika (Kenia, Ethiopië, Oeganda, Rwanda), Zuid-Afrika en West-Afrika (Ghana). De kassector in Noord-Afrika produceert voornamelijk (fruit) groenten voor de Europese markt. In Oost-Afrika worden in kassen voornamelijk exportbloemen gekweekt.
Midden-Oosten
In het Midden-Oosten draait de landbouwproductie hoofdzakelijk om waterefficiënte tuinbouwproductie, zelfvoorzienendheid en voedselveiligheid. Bedekte tuinbouw biedt verschillende technologieën op dit gebied, zoals telen op substraat gecombineerd met recirculatie van afvoerwater, alternatieve koelingsmethodes en geïntegreerd beheer van ziekten en plagen. De meeste projecten in deze regio zijn hierop toegespitst, en de business unit Glastuinbouw levert een bijdrage aan het ontwerpen van demonstratie- en onderzoeksfaciliteiten, het opzetten van onderzoeksprogramma's en het trainen van onderzoeks- en operationele medewerkers door middel van capaciteitsopbouw.
Azië
Bedekte tuinbouw in Azië heeft een hoge vlucht genomen. Vooral in China en India, maar ook in Maleisië, Indonesië en Vietnam, dwingt de bevolkingsgroei tot een hogere productie van groenten. In Japan richt het beleid zich op een daling van de import en een hogere mate van zelfvoorzienendheid. Azië kent een brede diversiteit aan klimaten, soms zelfs binnen één land, zoals in China. Deze uiteenlopende weersomstandigheden vragen om compleet verschillende productiesystemen via bedekte tuinbouw. De business unit Glastuinbouw is betrokken bij tal van initiatieven; van grote ontwikkelingsprojecten van agro-productieparken, verbetering van bestaande kassen, kweeksystemen en -praktijken, training en capaciteitsopbouw tot het ontwerpen van aangepaste kassen voor tropische en aride omstandigheden.
Amerika
De business unit Glastuinbouw is betrokken bij tal van initiatieven; van grote ontwikkelingsprojecten van agro-productieparken, verbetering van bestaande kassen, kweeksystemen en -praktijken, training en capaciteitsopbouw tot het ontwerpen van aangepaste kassen.
Oceanië
De business unit Glastuinbouw is betrokken bij tal van initiatieven; van grote ontwikkelingsprojecten van agro-productieparken, verbetering van bestaande kassen, kweeksystemen en -praktijken, training en capaciteitsopbouw tot het ontwerpen van aangepaste kassen.