Visuele beoordeling groenten, fruit, bloemen en planten

Visuele beoordeling versproducten

De smaak van verse producten is belangrijk, maar consumenten kopen in eerste instantie met hun ogen. Ons consumentenpanel kan daarom ook ingezet worden om producten op uiterlijk te beoordelen. Hierbij kan het gaan om groenten en fruit, maar ook om bloemen en planten.

Op onze locatie in Bleiswijk is een speciale onderzoeksruimte ingericht, de Mood Room, waarin een shopping-situatie wordt nagebootst. Producten worden hierin tentoongesteld en door het panel beoordeeld. Met dit onderzoek kunnen we achterhalen welke productkenmerken aantrekkelijk worden bevonden en welke aspecten bepalend zijn bij een beslissing om een product al dan niet te kopen.

Groenten en Fruit

Visuele-beoordeling-1000.jpg

Naast het beoordelen van de smaak van groenten en fruit, kan ons consumentenpanel voor u ook het uiterlijk van een product met of zonder verpakking beoordelen. Aan de hand van de wensen van de klant wordt hiervoor een vragenlijst opgesteld. De panelleden kunnen hierop aangeven welke visuele aspecten van een product of verpakking aantrekkelijk of juist onaantrekkelijk zijn. Een visuele beoordeling van groenten of fruit kan gecombineerd worden met smaakonderzoek.

Bloemen en planten

visuele-beoordeling-1000x650.jpg

Voorkeur

Wordt een vernieuwende bloemvorm gewaardeerd? Welke bloemkleur valt het meest in de smaak? Welke consumenten zouden een bepaalde potplant graag willen kopen? Hoe worden mijn producten gewaardeerd ten opzichte van producten van mijn concurrent? Ons consumentenpanel kan helpen om antwoorden op dit soort vragen te krijgen. De onderzoeksopzet wordt afgestemd op de wensen van de klant, zodat resultaten duidelijke inzichten geven waar de klant iets aan heeft.

Emotionele waarde

Om de voorkeuren van consumenten voor sierteeltproducten beter te begrijpen is fundamentele kennis nodig over de perceptie van bloemen en planten. Welke emoties roepen deze producten op? En hoe is deze kennis te gebruiken in zowel de veredeling als de marketing? De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research werkt met verschillende partijen samen om de emotionele waarde van sierteeltproducten meetbaar te maken.