Nieuws

BU Glastuinbouw en Bloembollen in Bleiswijk opnieuw gastheer tijdens staatsbezoek

Gepubliceerd op
10 september 2021

Woensdag 8 september bezocht de Surinaamse President Santokhi met een zware delegatie, waarin onder meer de Minister van Landbouw Parmanand Sewdien, de locatie Bleiswijk tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland. Namens Wageningen University & Research (WUR) werd hij ontvangen door de voorzitter van de Raad van Bestuur Louise Fresco, BU manager Sjaak Bakker en Burgemeester Pieter van der Stadt van Lansingerland.

Professor Fresco benadrukte in haar welkomstwoord de bereidheid van WUR om Suriname te ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van de land en tuinbouw.

President Santokhi schetste de uitdagingen waar Suriname voor staat rondom voedselvoorziening en voedselveiligheid. Kassen spelen daarin in toenemende mate een rol maar moeten meer toegesneden worden op de Surinaamse condities, zo stelde hij in zijn toespraak. Tijdens de rondleiding door het kassencomplex werd op de geschetste problematiek ingegaan met een aantal korte presentaties o.a. rond de opbouw van systemen voor residucontrole, uitleg over teelt van tropische gewassen en kasontwerpen voor verschillende klimaatregio's.

President Santokhi en BU medewerkster Elisabeth Sadi
President Santokhi en BU medewerkster Elisabeth Sadi

Maar voor het onderwerp biologische gewasbescherming toonde de President bijzondere interesse. Gerben Messelink, tevens bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Wageningen, gaf hem in de moderne HighTech KAS2030 in het kort uitleg. Terugdringen van chemische middelen is namelijk een van de topprioriteiten in Suriname.

De tour eindige bij de Plastic BESTKas, als voorbeeld van meer MidTech Systemen, die ook voor Suriname ontwikkeld zouden kunnen worden. Daar werd tenslotte een korte toelichting gegeven over klimaatverandering en klimaatadaptatie.

Na afloop sprak de President de hoop uit op korte termijn de eerste samenwerkingsprojecten met WUR te kunnen ondertekenen. Vlak voor zijn vertrek nam een van de medewerksters van de business unit, met Surinaamse roots, de kans waar om een selfie te maken met de President van haar geboorteland. Dit tekende de ontspannen sfeer tijdens het gehele bezoek. ‚Äč