Nieuws

De zoektocht naar de oorzaak van bladstreepjes bij Alstroemeria

Gepubliceerd op
23 juni 2021

Veel kwekers van Alstroemeria kennen het verschijnsel: witte strepen in het blad. De exacte oorzaak voor die afwijking is niet bekend. De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) onderzocht of ze een gevolg zijn van het afkoelen van het blad door uitstraling. Die relatie bleek er niet te zijn.

Gedacht werd op basis van observaties dat uitstraling de oorzaak kon zijn van bladstrepen bij Alstroemeria. Door uitstraling verliest een gewas warmte aan het volgende (koudere) object die boven hem staat richting een heldere hemel. Hoe meer barrières tussen het gewas en het kasdek, hoe lager de uitstraling. Een dubbel scherm zorgt dus voor minder uitstraling.

WUR en de FloriConsultGroup onderzochten of een energiezuinig kasklimaat met onder andere een dubbel scherm ook zorgt voor minder bladstrepen. Daarvoor werden met hulp van LetsGrow.com de klimaatdata van vier bedrijven (met vijf afdelingen) over een periode van anderhalf jaar vergeleken. Telers noteerden in deze periode of er bladstrepen voorkwamen. Daarnaast werd met de telers de data en bevindingen besproken.

Uit de vergelijking werden andere factoren dan gewasafkoeling door uitstraling aangeduid als 'verdacht'. De oorzaak van de strepen bleek een stuk complexer en afhankelijk van veel factoren, waaronder RV, CO2, belichting en kastemperatuur. Zo bleek uit een aanvullende proef in een airco-kas van WUR dat strepen bij gevoelige rassen ontstaan bij een (belichte)nacht concentratie van 1800 ppm CO2 in combinatie van een hoge intensiteit belichting en een nachttemperatuur van 18°C. Bij een lagere kastemperatuur in de nacht enbij 95-100% RV ontwikkelden de planten geen witte streepjes.

Het kunnen opwekken van de schade bleek een doorbraak in de lange zoektocht naar de oorzaak van de bladstrepen. Vooral derol van een hoge RV in het beschermen van de planten.. Klimaatvergelijking blijkt een krachtig middel voor telers om kennis te ontwikkelen en te delen, gaven de telers aan tijdens de laatste bijeenkomst.

Het onderzoek vond plaats in het kader van het onderdeel 'Monitoring energie-innovaties in de praktijk' van het programma Kas als Energiebron.​