Nieuws

Energiebesparing heeft ook effect op effectiviteit natuurlijke vijanden

Gepubliceerd op
10 juli 2023

Door de hoge energieprijzen nemen telers andere teeltbeslissingen: ze stoken minder, schermen meer en gebruiken LED-verlichting. Daardoor veranderen onder meer de kastemperatuur én de lichtomstandigheden. Gevolg daarvan is dat veel natuurlijke vijanden minder actief zijn op momenten dat plagen zich doorontwikkelen. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research heeft plannen om te onderzoeken welke nieuwe voornamelijk inheemse natuurlijke vijanden mogelijk in te zetten zijn in de glastuinbouw.

Plagen als de witte vlieg en de bladluis kunnen zich bij lagere temperaturen blijven voortplanten. Dat doen ze ook tijdens de winter. Zodra de temperatuur stijgt in de kas, kan de populatie ineens hard groeien. Natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp zijn juist minder actief in de winter. De bestrijding gaat dus minder goed. Dat effect deed zich afgelopen jaren al voor doordat telers energiebewuster zijn gaan telen. Maar sinds de extreem hoge energieprijzen van afgelopen jaar is het probleem groter geworden, onder meer in de teelt van gerbera, paprika en roos.

WUR wil daarom onderzoeken of inheemse natuurlijke bestrijders, zoals verschillende Orius-soorten (roofwantsen), lieveheersbeestjes en gaasvliegen, beter bestand zijn tegen de lagere temperaturen en lagere lichtintensiteit, of dat deze soorten doorontwikkeld kunnen worden. Bovendien wil WUR de inzet van entomopathogene schimmels onderzoeken. Daarvoor zoekt WUR nog partners, zoals toeleveranciers en telers. Idee is dat een gezamenlijk plan wordt ontwikkeld voor een PPS-project, en dat externe financiering kan worden aangevraagd.