Nieuws

Film over onderzoek naar kwaliteitsbepaling bollen in de verwerking

article_published_on_label
15 juli 2020

In de PPS Bollenrevolutie 4.0 wordt er ook onderzoek gedaan naar het inzetten van geavanceerde technieken voor de bepaling van de kwaliteit van bloembollen tijdens het verwerkingsproces.

Na de oogst is er veel arbeid nodig om de bollen te pellen en te sorteren, met dit onderzoek proberen we daar een efficiƫntie- en kwaliteit slag in te maken. Samen met ondernemers zijn er bollen met afwijkingen geselecteerd (beschadigen, platte bollen, peren ed.), deze worden eerst met de hand gemeten, inclusief het bolvolume. Daarna wordt dit ook met een 3D camera gedaan. Een betere bepaling van bijvoorbeeld het bolvolume kan ingezet worden voor een betere sturing op de broei. Er is een filmpje gemaakt om een beeld te krijgen van het onderzoek dat door de onderzoekers van Wageningen University & Research wordt gedaan in samenwerking met machinefabriek Cremer.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD en TechNature B.V. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering. Een korte toelichting over deze PPS vindt u op de site.