Nieuws

FR licht in het spectrum van de LED bevordert generativiteit bij Alstroemeria

Gepubliceerd op
21 maart 2023

In het onderzoek “Alstroemeria en haar lichtcriteria” zijn vier verschillende samenstellingen van de LED belichting getest op de Alstroemeria rassen Elegance, Jaffa, Noize en Virginia. In de proef is speciaal aandacht besteed aan het ontrafelen van de effecten van FR (verrood licht) toegevoegd aan het spectrum van de LED belichting.

Bij twee rassen waren er kleine effecten op de strekking: onder de behandelingen met FR licht waren de takken in de winter zichtbaar en meetbaar korter dan in dezelfde behandelingen zonder FR. Bij één ras was er een effect op de steelkleur: in de behandelingen zonder FR kleurden de stelen iets paars door anthocyaanvorming. Dit zijn cosmetische effecten. Over het algemeen was het gewas wel iets generatiever te noemen: FR licht zorgde voor een snellere weggroei, waardoor een lichte voorsprong in productie ontstond in de twee behandelingen met FR.

In de wintermaanden ontwikkelden de takken bij het spectrum HBW 13B, 15G, 72R significant trager dan bij hetzelfde spectrum met 14% FR toegevoegd. Het aandeel loze en onverkoopbare takken daalde ook iets met de toevoeging van FR aan de twee LED spectra, vooral bij de twee Butterfly rassen. Vermoedelijk zijn deze effecten het gevolg van de gemeten spectrale verschillen tussen behandelingen aan de basis van het gewas: het aandeel FR neemt naar beneden toe, en het aandeel R licht neemt in dezelfde richting af; met FR in het spectrum is er in de winter dus meer licht bij de jonge scheuten aan de basis van de plant.

Meer informatie is te lezen in het rapport WPR-1083, 569147. Dit onderzoek is gefinancierd door Kas als Energiebron, het actie- en innovatieprogramma van het Ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland, met daarbij een bijdrage van de Gewascoöperatie Alstroemeria, Signify, Ludvig Svenson, HilverdaKooij, Royal Van Zanten en Könst. De Flori Consult Group verzorgde de teeltbegelediging.