Nieuws

Ondergrondse ontwikkeling Alstroemeria niet door spectrum beïnvloed

Gepubliceerd op
5 april 2023

In het onderzoek 'Alstroemeria en haar lichtcriteria' zijn vier verschillende samenstellingen van de LED belichting getest op de Alstroemeria rassen Elegance, Jaffa, Noize en Virginia. Hierbij is speciaal aandacht besteed aan de ondergrondse ontwikkeling van het wortelstok of rizoom en opslag organen onder invloed van de verschillende spectra. Dit omdat onder andere van aardappel bekend was dat toepassing van additioneel verrood licht tot versnelling van knolvorming leidde.

Om inzicht te krijgen in de aanmaak van ondergrondse biomassa is twee keer het rizoom onderzocht: een keer in juli – 10 maanden na planten- en een keer in januari -16 maanden na planten-. In die 6 maanden tijd was het totaal aantal vertakkingen van het rizoom ruim verdubbeld, en het totaal ondergronds gewicht was met bijna 1/3 toegenomen. Er waren zeer grote verschillen tussen planten onderling en verschillen in sommige kenmerken tussen rassen. Maar het spectrum van het gebruikte LED licht en het al dan niet toevoegen van FR licht blijkt geen van de gemeten rizoom kenmerken te hebben beïnvloed.

Meer informatie is te lezen in het rapport WPR-1083, 569147.

Dit onderzoek is gefinancierd door Kas als Energiebron, het actie- en innovatieprogramma van het Ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland, met daarbij een bijdrage van de Gewascoöperatie Alstroemeria, Signify, Ludvig Svenson, HilverdaKooij, Royal Van Zanten en Könst. De Flori Consult Group verzorgde de teeltbegelediging.
Rizoom Alstroemia
Rizoom Alstroemia