Nieuws

Pothanhurium in Kas2030, een heel jaar zonder gewasbeschermingsmiddelen

article_published_on_label
15 maart 2023

In Kas2030 worden verschillende gewassen met financiering vanuit het programma Kas als Energiebron, geteeld. Het doel is een emissievrije teelt te demonstreren: vrij van emissies van CO2 uit fossiele brandstoffen (een all-electric kas), vrij van emissies van water en meststoffen en vrij van emissies van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat is, net als in de praktijk, soms makkelijker gezegd dan gedaan. Potanthurium kwekers moeten meerdere tripssoorten zien te onderdrukken, waaronder de nieuwkomer Thrips parvispinus (pepertrips). Terwijl de telers goed thuis zijn in hoe om te gaan met de Californische trips, de Echinothrips en de anthuriumtrips, ontregelde de pepertrips het hele systeem, wat resulteerde in een hoger gebruik van middelen in de eerste helft van 2021. In Kas2030 was het toen niet anders, en ook wij moesten meerdere keren chemisch ingrijpen.

Met een 'out-of-the-box' idee introduceerden we een minuscuul hangmatspinnetje in de kas. De spinnen hebben zich op verschillende plaatsen in de planten genesteld, hun zeer fijne webjes waren ook gespannen in de bloemen, tussen de kolven en schutblad. Het spinrag was echter zo fijn dat het alleen zichtbaar werd na het bevochtigen met een fijne nevel. Deze spinnen koloniseerden razendsnel de hele kas en leefden van de rouwmuggen en diverse vliegen die altijd in de kassen aanwezig zijn. Om deze voedselbron voor de spinnen op pijl te houden zijn we helemaal gestopt met het toevoegen van aaltjes aan het substraat om de rouwmuggen te bestrijden.

Deze strategie van de spinnen aangevuld met roofmijten (A. swirskii of T. montdorensis) en met larven van de groene gaasvlieg Chrysoperla carnea, heeft ervoor gezorgd dat we het afgelopen jaar geen volveldse correcties tegen pepertrips hebben hoeven uitvoeren (en maar één keer pleksgewijsbij een bijzonder voor pepertrips gevoelige cultivaar). In deze demonstratieopstelling is het moeilijk om harde conclusies te trekken over de specifieke rol van elk van de drie biologische bestrijders, maar de resultaten van deze strategie zijn veelbelovend.

In een apart onderzoek wordt verder gekeken naar verschillende bestrijders en strategieën om pepertrips en andere exotische tripssoorten biologisch te bestrijden.