Nieuws

Roofstinkwants vs. zuidelijke groene stinkwants

Gepubliceerd op
24 oktober 2022

Sinds enkele jaren is de zuidelijke groene stinkwants, Nezara viridula, actief in Nederlandse kassen. In de teelt van onder meer paprika zorgt het insect voor schade aan de vruchten. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt hoe de nieuwe plaag het beste bestreden kan worden. Een veelbelovende kandidaat blijkt een ‘oude’ bekende: de roofstinkwants Podisus maculiventris.

De zuidelijke groene stinkwants is 11,5 tot 16,5 millimeter groot en is al lange tijd een plaag in Zuid-Europa, maar komt wereldwijd voor. De laatste jaren wordt het insect ook steeds vaker waargenomen in Nederlandse kasteelten van paprika, komkommers, gerbera, en aubergine. Vooral paprikatelers hebben er last van: de zuidelijke groene stinkwants prikt vruchten en jonge plantdelen aan, waardoor groeivermindering, kwaliteitsverlies en vlekken op de vruchten ontstaan. In de herfst gaat de wants in diapauze waarbij er ook binnen de kas kan worden overwinterd. Zodra er met een nieuwe teelt wordt begonnen, wordt de diapauze doorbroken en verschijnt de wants weer in het gewas.

Onderzoek wantsbestrijding

Drie jaar geleden startte WUR met een onderzoek naar het bestrijden van de wants. Tijdens het onderzoek werd het effect van onder meer feromoonvallen, entomopathogene schimmels, overwinteringsvallen en natuurlijke vijanden getest. Naast de commercieel beschikbare ei-parasitaire sluipwesp Trissolcus bassalis werd ook de roofstinkwants Podisus muculiventris getest. Deze wants kan een goede aanvulling zijn op de sluipwespen, omdat een volledige bestrijding met sluipwespen lastig blijkt te realiseren.

Podisus vs. Nezara

In verschillende kooiproeven blijkt dat Podisus zich zeer goed in paprika kan vestigen op een alternatieve voedselbron bij het ontbreken van plagen. Ook is Podisus goed in staat om Nezara te bestrijden en een uitbraak te voorkomen. Podisus predeert met name de nimfen van Nezara. Een bijkomend voordeel is dat Podisus ook bekend staat als een rupsenbestrijder. Podisus heeft ondanks zijn exotische oorsprong ook al een toelating in Nederland.