Nieuws

Sensoren en beeldherkenning controleren versheid trostomaat

Published on
6 oktober 2020

Consumenten willen - vanzelfsprekend - dat de trostomaten die ze kopen in de winkel vers zijn. Maar hoe zie of voel je of een tomaat vers is? En is die versheid snel en betrouwbaar te meten? De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research wil een methode ontwikkelen waarbij sensoren en beeldherkenning een indicatie geven van de versheid en houdbaarheid van een trostomaat.

Houdbaarheid nu nog mensenwerk

Houdbaarheid is niet alleen afhankelijk van de oogstdatum. Oudere tomaten kunnen best langer als vers ervaren worden dan tomaten die kortgeleden zijn geoogst, bijvoorbeeld doordat het een ander ras is of door teeltcondities. Het bepalen van de houdbaarheid van partijen groenten is nu nog mensenwerk, maar dat is relatief duur, subjectief en niet flexibel.

Technologische oplossing

WUR wil hiervoor - samen met onder meer enkele veredelingsbedrijven, een keuringsinstantie en bedrijven in de sensortechnologie - een oplossing ontwikkelen. Die oplossing bestaat uit een combinatie van technieken. Zo is met spectraal-sensoren onder andere de textuur van de trostomaat te onderzoeken, zonder in de vrucht te hoeven knijpen. En met beeldherkenning is onder meer de kleurwaarden en de mate van glans van de vruchten, maar ook het formaat en de vorm van de groene delen in kaart te brengen.

LD160921-134.jpg

Formule voor versheid

Voor het bepalen van de juiste methode geven de leden van het Smaakteam van WUR hun mening over een groot aantal trostomaten: hoe vers vindt u de tomaat eruitzien, en zou u de trostomaat kopen? Ook experts worden gevraagd naar hun observatie. Die input wordt vervolgens gekoppeld aan de metingen van onder meer de sensoren en de beeldherkenning. Zo ontstaat dus een 'formule' voor ervaren versheid, waar de houdbaarheid vervolgens mee voorspeld kan gaan worden

Verspilling tegengaan

De nieuwe methode levert objectieve metingen op. Daarmee kan in de keten beter de houdbaarheid van verschillende partijen trostomaten met elkaar vergeleken worden. Daarmee is de methode ook een methode om verspilling tegen te gaan. Bovendien kan de methodiek in de toekomst ook gebruikt worden bij andere gewassen.

Het onderzoek start naar verwachting begin 2021 en wordt gefinancierd door een consortium bestaand uit een aantal bedrijven en WUR. Het project is onderdeel van de ingediende PPS 'Future Sensors and Digital Twins'. Bedrijven die willen deelnemen kunnen contact opnemen met Caroline Labrie.​