Nieuws

SWEEPER demonstreerde voor de eerste keer haar oogstrobot

Gepubliceerd op
10 juli 2018

Op 4 juli gaf het SWEEPER-consortium de eerste live demonstratie van haar paprika-oogstrobot. De internationale pers, telers en vertegenwoordigers uit de hightech tuinbouwsector waren aanwezig. Met meer dan 40 aanwezigheden was het evenement een groot succes. De demonstratie vond plaats in de commerciële kas van "De Tuindershoek" in IJsselmuiden, een van de partners in dit internationale onderzoeksproject.

De SWEEPER-robot is de eerste robot voor het oogsten van paprika's die in de wereld wordt gedemonstreerd in een commerciële kas. De robot is ontworpen om te werken in een teeltsysteem met enkele plantstengels op een rij, en een gewas zonder clusters en met weinig bladbedekking voor de vruchten. Proeven werden uitgevoerd in een commerciële kas met een V-type, dubbelrij teeltsysteem. Voorlopige resultaten van testen met een commercieel beschikbaar en aan de vereiste omstandigheden aangepast gewas, laten zien dat de robot 62% van alle rijpe vruchten oogst in 24 seconden. Op basis van deze resultaten verwacht het Sweeper-consortium dat een commerciële paprika-oogstrobot binnen 4-5 jaar beschikbaar zal zijn. Verder onderzoek is nodig om de robot nog sneller te laten werken en een hoger slagingspercentage te behalen. Vervolgens moet een commerciële levensvatbaar enkel-stengelrij teeltsysteem worden ontwikkeld en moeten de veredelingsbedrijven cultivars ontwikkelen die meer geschikt zijn voor gerobotiseerde oogst. De verkregen resultaten kunnen ook worden gebruikt voor het gerobotiseerd oogsten van andere gewassen.

Volgende demonstratie op 12 september

Een volgende Sweeper-demonstratie wordt gehouden op 12 september op het Proefstation voor de Groenteteelt in St. Katelijne Waver in België. Meer informatie (o.a. foto's in hoge resolutie en een video) is beschikbaar op de Sweeper website, die openbaar gebruikt mag worden met bronvermelding: "Bron: www.sweeper-robot.eu".

Partnerschap

SWEEPER is een partnerschap tussen Wageningen University & Research, paprikateler De Tuindershoek BV, de Umea Universiteit in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël en het Proefstation voor de Groenteteelt en Bogaerts Greenhouse Logistics uit België. Het onderzoek is financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie en in Nederland mede door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Meer foto's van de SWEEPER: