Nieuws

Sweeper (Sweet pepper harvesting robot) getest in Belgische kas

Gepubliceerd op
5 april 2017

Eind maart heeft het Sweeper-team testen uitgevoerd met de oogstrobot voor paprika, in de kas bij het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver in België. De proeven werden voornamelijk uitgevoerd voor het opnemen van beelden van paprika’s die gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van de algoritmes voor beeldverwerking en het plannen van de aanvliegroute van de robot.

Doel van het Sweeper-project is het ontwikkelen van een robotsysteem voor het automatisch oogsten van paprika’s (www.sweeper-robot.eu). Er werken verschillende internationale partners aan dit project met elk hun eigen expertise. Wageningen University & Research is vooral verantwoordelijk voor het testen en verbeteren van de hardware en software van de robot. Het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver voert binnen Sweeper proeven uit voor het aanpassen van het teeltsysteem voor automatisch oogsten. Van 28 tot 31 maart zijn daar praktijktesten uitgevoerd.

Data verzamelen voor verbetering algoritmes

Tijdens deze testen zijn vooral data opgenomen waarmee de algoritmes van detectie voor rijpheid van de paprika’s robuuster en beter gemaakt kunnen worden. Daarnaast worden de camerabeelden gebruikt voor het verbeteren van de algoritmes die de aanvliegroute moeten berekenen. Daarmee zal de robot de vruchten gaan benaderen zonder deze te beschadigen. De komende tijd zullen deze verbeteringen doorgevoerd worden en zullen er in de zomer weer praktijktesten volgen in de kas in Nederland.

Dit project heeft subsidie ontvangen van het Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie onder contract No 644313.