Nieuws

Teler krijgt vooraf waarschuwing als bodem te droog wordt

Gepubliceerd op
24 oktober 2022

Dankzij sensoren kunnen telers realtime zien of de grond van hun gewassen vochtig genoeg is. Maar dat betekent dat ze eigenlijk altijd nét iets te laat zijn: als de grond te droog is, kan de eerste schade al ontstaan. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research ontwikkelt een systeem dat voorspelt of het watergehalte in de bodem het komende uur onder een bepaalde grens zakt. Indien nodig krijgt de teler een waarschuwing, bijvoorbeeld per e-mail.

Het systeem maakt gebruik van vochtsensoren en kunstmatige intelligentie (AI) om de hoeveelheid water in het substraat of de bodem te voorspellen. Op basis van historische data leert een algoritme hoe de hoeveelheid water zich ontwikkelt als gevolg van vochtopname door het gewas en eventuele verdamping. Deze inzichten worden gecombineerd met de realtime metingen door de sensoren.

Foto: Nele Marx
Foto: Nele Marx

Via een website kunnen telers grafieken bekijken met de recente en verwachte ontwikkeling van het vochtgehalte. Daarnaast kan de teler een drempelwaarde opgeven voor een mogelijke waarschuwing: wat een goed vochtgehalte is hangt immers af van onder meer het gewas en de voorkeuren van de teler. Als de drempelwaarde binnen het komende uur wordt bereikt, dan ontvangt de teler een waarschuwing via e-mail. Er is dus voldoende tijd om in te grijpen. Verder geeft het systeem aan of alle sensoren nog aangesloten zijn en hun metingen doorzenden.

Online tool

De online tool is al actief. De komende tijd werkt WUR aan het finetunen van het algoritme. Naar verwachting is de tool in het voorjaar van 2023 gereed voor verdere demonstratie bij telers. Wanneer de tool op de markt komt, is nog niet bekend.