Nieuws

Tuinbouwsamenwerking Nederland – Marokko

Gepubliceerd op
31 oktober 2019

Op 30 oktober hebben de Nederlandse kassenbouwer Ammerlaan en het Marokkaanse instituut voor de tuinbouw (CHA) bij Wageningen University & Research, de Business Unit Glastuinbouw in Bleiswijk, een overeenkomst voor de bouw van een onderzoeks- en demonstratiekas nabij de Marokkaanse havenstad Agadir ondertekend. Hier ligt het tuinbouwgebied van Souss-Massa met een omvang van ruim 12.000 ha plastic kassen.

In dit gebied produceren Marokkaanse tuinders tomaten, paprika's en meloenen voor het vroege seizoen. Meer landinwaarts worden ook sinaasappels en vollegrondse groenten geproduceerd, o.a. sperziebonen. Een groot deel van de productie wordt geëxporteerd naar de EU, maar ook naar het Midden-Oosten, Rusland en de Verenigde Staten. Uiteraard worden de producten ook verkocht op lokale markten en in supermarkten. Nederlandse toeleverende bedrijven zijn al tientallen jaren actief in deze regio als leveranciers van tuinbouwzaden en kastechnologie. Nederlandse groothandelaren in groenten en fruit importeren de Marokkaanse producten via de haven van Rotterdam voor afzet in Nederland en de rest van Europa.

Modernisering van teeltmethodes

Wereldwijd stellen consumenten steeds hogere eisen aan de kwaliteit van levensmiddelen en dit vertaalt zich ook door naar de Marokkaanse tuinders. Ook waterschaarste wordt een steeds nijpender probleem voor de kasteeltbedrijven in de regio van Agadir. Modernisering van de teeltmethodes is daarom nodig om efficiënt en duurzaam te produceren en minder water te gebruiken. Nederlandse kastechnologie kan hierbij behulpzaam zijn. De Nederlandse plastic kas van 1 hectare met Nederlandse tuinbouwtechnologie is onderdeel van een gezamenlijk tuinbouwexpertisecentrum in Agadir. In dit centrum gaan Wageningen University & Research en het Marokkaanse Tuinbouwinstituut onderzoek doen naar moderne technologie uit Nederland voor duurzame productie die geschikt is voor de Marokkaanse omstandigheden.