Nieuws

Verse zwarte peper biedt kansen voor Nederlandse teelt

Gepubliceerd op
26 april 2023

Peper is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld, zeker in de gedroogde vorm. De peperplant wordt vooral geteeld in landen met een tropisch klimaat, zoals Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja. Maar uit een verkennend onderzoek door de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research blijkt dat verse peper ook goed te telen is in kassen. WUR zoekt daarom telers of andere bedrijven die hierin interesse hebben.

De zwarte peperbes groeit aan een meerjarige plant die een hoogte kan bereiken van wel 9 meter. De diameter van de bes is tussen de 2 en 6 mm. Na de oogst wordt de bessen meestal gedroogd en vervolgens in poedervorm verwerkt in gerechten en gebruikt in de keuken. Verse peper heeft echter een veel karakteristiekere smaak. Voor verse peper is bovendien nog ruimte op de markt: dat product wordt namelijk nauwelijks aangeboden op de markt.

Enkele jaren geleden onderzocht WUR de teelt van verse zwarte peper in de PPS ‘Nieuwe veilige gewassen uit de kas’: in de kassen in Bleiswijk werden 5 verschillende rassen geteeld (elk met hun eigen specifieke smaak). Daaruit bleek dat het gewas goed te telen is in een kas. De peperplant kan aan een hoge draad geteeld worden, vraagt een relatief hoge temperatuur en groeit het best in een schaduwrijke omgeving. Peper is zelf bestuivend: de mannetjes- en vrouwtjesbloemen zitten aan dezelfde aar en de vrouwelijke bloemen groeien uit tot eetbare bessen.

Wilt u verse peper gaan telen?

WUR zoekt telers of andere bedrijven die interesse hebben in het telen en/of de markt zetten van verse peper. Wilt u daarover meer weten, dan kunt u contact opnemen met:

1 foto Filip van Noort IMG_0967.jpg