Nieuws

Nieuwe onderzoekskoelcellen WUR op Proeftuin Randwijk in gebruik genomen

Gepubliceerd op
5 juli 2022

De fruitteeltexperts van Wageningen University & Research in Randwijk zijn klaar voor het nieuwe oogstseizoen: vandaag zijn na een verbouwing van een half jaar negen nieuwe koelcellen, inclusief een cel met acht kleine onderzoekunits in gebruik genomen.

De koelcellen zijn gebouwd door een consortium met het bedrijf Van Amerongen als hoofdaannemer en bevinden zich op het terrein van Proeftuin Randwijk, het samenwerkingsverband van de praktijkonderzoekers voor fruitteelt en boomkwekerij van WUR, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de twee voorlichtingsorganisaties Fruitconsult en CAF.

De nieuwe koelcellen zijn eigendom van WUR en specifiek bedoeld voor gebruik door WUR. “Onze oude koelcellen waren na 22 jaar echt afgeschreven”, vertelt teamleider Boomkwekerij- en Fruitonderzoek Marianne Groot. Wat de koelcellen volgens haar uniek maakt, is dat ze voor verschillende onderzoeksdoeleinden geschikt zijn. “Ze zijn uitgerust met de modernste bewaartechnologie waardoor ze geschikt zijn voor postharvest onderzoek naar optimale bewaarcondities, maar ook naar de effecten van nieuwe teeltmethoden op bewaring. De koelcellen worden tevens gebruikt voor onderzoek naar plantgezondheid, sensoren en nieuwe rassen. Daarnaast kunnen enkele cellen gebruikt worden als klimaatcellen, waardoor ze perfect geschikt zijn voor proeven met (fruit)bomen.”

Themamiddag bewaartechnologie

De nieuwe koelcellen zijn vandaag officieel geopend door Petra Caessens - directeur bedrijfsvoering van de Plant Sciences Group - ter afsluiting van een themamiddag voor bedrijven in de fruitsector rond ontwikkelingen in bewaartechnologie. Caessens: “Binnen WUR ontwikkelen we hoogwaardige kennis, maar we helpen ook om die kennis samen met onze partners overal ter wereld toe te passen. Deze nieuwe high tech koelcellen zorgen ervoor dat we dit ook op het gebied van de fruitteelt en boomkwekerij in de toekomst kunnen blijven doen.”

20220705_165602.jpg
20220705_131458.jpg