Nieuws

Aanwezigheid TR4-schimmel in Colombia wetenschappelijk aangetoond

Published on
17 oktober 2019

Een internationaal team van onderzoekers - waaronder van de Wageningen University & Research (WUR) - heeft de aanwezigheid bewezen van de gevreesde TR4-schimmel bij bananen in Colombia. De schimmel veroorzaakt de Panamaziekte. Het bewijs voor de aanwezigheid van de Fusarium odoratissimum-(TR4-) schimmel is gepubliceerd in het tijdschrift Plant Disease.

De wetenschappelijke publicatie is de officiële bevestiging dat de funeste ziekteverwekker Zuid-Amerika heeft bereikt. Dat is een harde klap voor de regio, omdat de teelt en handel in bananen voor Zuid-Amerika van groot economisch en maatschappelijk belang zijn. Overheden en bedrijven hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat de ziekte zich vanuit Azië naar Zuid-Amerika zou verspreiden.

Verdachte symptomen

In juni 2019 werden verdachte ziektesymptomen gevonden op twee Colombiaanse bananenplantages in het district Guajira in het noordoosten van Colombia. Na deze waarnemingen ondernam de Colombiaanse overheid direct actie door de verdachte boerderijen te laten onderzoeken.

Twee verdachte plantages

Bij het eerste onderzoek in Colombia werd het verzamelde DNA-materiaal door een onderzoeker van Keygene met verschillende technieken onderzocht. De resultaten lieten zien dat het inderdaad zeer waarschijnlijk was dat de twee verdachte plantages besmet zouden zijn met TR4.

Voor een sluitend bewijs werd in Nederland aanvullend onderzoek gedaan, onder meer aan de WUR. Uit DNA-onderzoek bleek dat de in Colombia aangetroffen schimmel inderdaad behoort tot schimmelsoort die eerder beschreven is als Fusarium odoratissimum TR4. In de biologische testen bleek dat alle onderzochte schimmelstammen in staat waren om TR4-gevoelige Cavendish-planten ziek te maken. De planten vertoonden van buiten én in het weefsel de typische symptomen van TR4-aantasting. Uit het zieke weefsel werd daarna schimmel-DNA geïsoleerd waarmee bevestigd werd dat de ziektesymptomen werden veroorzaakt door de schimmelstam waarmee de planten geïnfecteerd waren.

Daarmee was er sluitend bewijs dat de gevreesde TR4 inderdaad in Colombia voorkomt.

Teamwork

Aan het onderzoek en de publicatie werden vanuit Nederland bijdragen geleverd door Universiteit Utrecht (Michael Seidl & Tom Schermer), Wageningen University & Research (Gert Kema & Carolina Aguilera-Galvez), KeyGene (eerste auteur Fernando Garcia-Bastidas, Alexander Wittenberg, Rene Hofstede, & Anker Sørensen) en ClearDetections (Marta Santos-Paiva).

Vanuit Colombia bestond het team uit onderzoekers van het ICA, het Instituto Colombiano Agropecuario (Catalina Quintero-Vargas, Mariluz Ayala-Vasquez & Anna Maria Noguera).

De auteurs van de publicatie konden, door regels vanuit het tijdschrift, in hun publicatie geen dankwoord opnemen. Het team is echter zeer erkentelijk voor de waardevolle bijdragen van de overheids-officials, de experts van het Colombian Agriculture and Livestock Institute, van het ICA-hoofdkantoor en het team van het diagnostiek-laboratorium in Colombia, in het bijzonder Anamaría García, Walther Turizo, Emilio Arévalo, Jorge Palacino, Jaime Cárdenas, Alejandra Castro, Oscar Dix, Carlos Andrés Palacio en Deyanira Barrero. Cor Schoen en Yvonne Griekspoor van Wageningen University & Research hebben een actieve rol gespeeld bij het sample analyse traject.

Lees de publicatie: