On-campus

Cursus Welzijnsspecialist in de varkenshouderij

Wil jij varkenshouders helpen om hun bedrijfsresultaten te verbeteren door dierenwelzijn op hun bedrijf te verbeteren? Als welzijnsexpert word jij hét aanspreekpunt hiervoor. Door deze cursus kan je de welzijnscheck toepassen en weet je welke factoren het welzijn van varkens beïnvloeden. Als schakel tussen wetenschap en praktijk adviseer jij over het dierenwelzijn, in het bijzonder over het houden van varkens met ongecoupeerde staarten.

Organisator Wageningen Academy
Duur 4 dagen

Deze cursus staat niet open voor aanmelden.

Je kunt alvast interesse tonen.

Waarom deze cursus volgen?

Na afloop kun jij varkenshouders op praktische wijze adviseren over het verbeteren van dierenwelzijn op hun bedrijf en over het houden van varkens met ongecoupeerde staarten in het bijzonder. Als welzijnsexpert vorm je de schakel tussen wetenschap en praktijk. Je combineert wetenschappelijke kennis samen met de praktijk van de varkenshouder in de stal. Ben je benieuwd wat de cursus oplevert? Wij geven je vijf belangrijke redenen om het dierenwelzijn van varkens in de varkenshouderij te bevorderen:

  1. Dierenwelzijn: Als we varkens goed behandelen en ze de nodige zorg en aandacht geven, dragen we bij aan het bevorderen van hun welzijn. Dit betekent dat ze minder stress en angst ervaren, minder pijn hebben en een beter leven leiden.
  2. Kwaliteit: Een goed welzijn van varkens kan bijdragen aan een betere kwaliteit van het vlees. Het stressniveau van het varken tijdens het leven en de slacht kan invloed hebben op de textuur, smaak en kleur van het vlees.
  3. Duurzaamheid: Het bevorderen van het welzijn van varkens kan ook bijdragen aan de duurzaamheid van de varkenshouderij. Door goede zorg en aandacht te geven aan de dieren, kunnen we efficiënter gebruik maken van grondstoffen en energie en zo de milieu-impact van de varkenshouderij verminderen.
  4. Volksgezondheid: Het welzijn van varkens heeft ook invloed op de volksgezondheid. Een goede gezondheid van varkens draagt bij aan het verminderen van de verspreiding van ziekten onder varkens en kan zo ook de verspreiding van ziekten onder mensen helpen voorkomen.
  5. Ethiek: Het is onze morele plicht om dieren te behandelen met respect en mededogen. Als we varkens in goede omstandigheden houden, respecteren we hun intrinsieke waarde en geven we ze de waardigheid die ze verdienen.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is bedoeld voor erfbetreders zoals voeradviseurs, dierenartsen en andere specialisten die regelmatig op het varkensbedrijf komen. Deze cursus is ook geschikt voor varkenshouders, hun werknemers en iedereen die wil bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn en het houden van dieren met ongecoupeerde staarten op varkensbedrijven.

Wanneer we succesvol varkens met ongecoupeerde staarten kunnen houden dan laat dat zien dat het welzijn van de varkens goed is. In deze cursus leer je wat de succesfactoren zijn op het gebied van huisvesting, klimaat, voeding en management voor het houden van varkens met ongecoupeerde staarten.
ing. AIJ (Anita) Hoofs, Onderzoeker dierenwelzijn

Data, programma en onderwerpen 

De cursus bestaat uit 4 dagen die plaats zullen vinden op de campus van Wageningen University & Research. Aansluitend worden er, in samenspraak met de cursisten, twee tot vier online terugkomdagen gepland.

Dag 1 | Dinsdag 26 september 2023

Dag 2 | Donderdag 12 oktober 2023

Dag 3 | Dinsdag 31 oktober 2023

Dag 4 | Woensdag 1 november 2023

Online terugkomdagen (2 - 4 in totaal)

De onderwerpen die tijdens deze dagen aan bod komen worden in overleg met de deelnemers bepaald.

Praktische informatie

€ 2495,- per persoon, inclusief cursusmaterialen, lunches, koffie/thee en water.

Maximaal 15 deelnemers.

Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Blijf op de hoogte